Akcie spoločnosti Apple oslabili po nepokojoch v čínskej továrni

Oslabenie výroby by znamenalo chýbajúcich takmer 6 miliónov modelov iPhone Pro, uvádza Bloomberg s odvolaním sa na zdroj. Apple a Foxconn očakávajú, že budú môcť tento nedostatok vyrovnať počas budúceho roka.

Podľa správy CNBC akcie spoločnosti Apple odpísali 2 % na začiatku obchodovania v pondelok po tom, čo agentúra Bloomberg informovala, že spoločnosť môže zasiahnuť výpadok takmer 6 miliónov modelov iPhone Pro kvôli nepokojom v čínskej továrni Foxconnu. Nepokoje vo Foxconne sa spájajú s protestmi proti čínskej politike nulového výskytu Covid. Prípady Covid-19 sa v pevninskej Číne zvýšili, čo si vyžiadalo zablokovanie obytných budov a zatváranie podnikov v mnohých veľkých mestách. Protesty proti zablokovaniu vypukli po celej krajine, vrátane montážnej fabriky iPhonov Foxconn v Čeng-čou.

Zamestnanci Foxconnu protestovali proti nedostatku potravín, problémom súvisiacim s platbami a tým, ako spoločnosť riešila epidémiu Covid-19. Agentúra Reuters minulý týždeň uviedla, že pracovníci počas niektorých protestov porozbíjali kamery a okná. Foxconn minulý týždeň uviedol, že bude pokračovať v komunikácii so zamestnancami a vládou, aby zabránil podobným násilným incidentom. Uviedla, že tiež pokračuje v komunikácii so zamestnancami o problémoch s platbami a že sa „vynasnaží aktívne riešiť obavy a primerané požiadavky zamestnancov“.

Analytici sú tiež znepokojení nedávnym prerušením výroby pred dovolenkovou sezónou. Spoločnosť Counterpoint Research vydala v pondelok pokyny, v ktorých sa uvádza, že dodacie lehoty pre iPhone 14 Pro a Pro Max sú výrazne oneskorené. Minulý týždeň mohli zákazníci čakať na doručenie 37 dní, čo je podľa Counterpointu najdlhšia čakacia lehota od uvedenia modelov na trh. Na bežný iPhone 14 sa nečaká vôbec.

Viac o téme: akcie , Apple , Čína , iPhone

Súvisiace články

Aktuálne správy