Blíži sa regulácia kryptotrhu: Čo to znamená pre investorov na Slovensku a v Európe?

, oPeniazoch.sk Foto: pexels.com/Alesia Kozik

Európska únia pripravuje nariadenie, ktoré bude mať za cieľ zharmonizovať legislatívu týkajúcu sa najmä regulácie emitentov kryptomien a poskytovateľov kryptoslužieb, zabezpečenia transparentného zverejňovania informácií a zabránenia zneužívania trhu.

Vo svetle nedávnych udalostí šíriacich sa sektorom kryptomien, ktoré odštartoval dramatický kolaps burzy FTX, sa čoraz častejšie skloňuje otázka regulácie kryptoodvetvia. Hovorí sa o potrebe sprísnenia pravidiel s cieľom ochrániť držiteľov digitálnych aktív a zabrániť zneužívaniu trhu.

Naliehavosť týchto krokov potvrdzuje aj Medzinárodná organizácia komisií pre cenné papiere (IOSCO). Jej predseda Jean-Paul Servais podľa agentúry Reuters uviedol, že regulácia krypto sektora a zameranie sa na konglomerátne platformy bude stredobodom pozornosti v roku 2023.

IOSCO, ktorá koordinuje pravidlá pre krajiny G20, už stanovila princípy regulácie stablecoinov, no teraz sa bude pozornosť sústreďovať na platformy, ktoré ponúkajú obchodovanie s kryptomenami. Burzy ako FTX totiž vykonávajú viacero činností, ako sú maklérske služby, úschova, obchodovanie na vlastný účet, vydávanie tokenov. A to všetko pod jednou strechou, čo vedie ku konfliktu záujmov. Dôležitým východiskovým bodom pre rozvoj globálnych usmernení bude pritom aj pripravovaný regulačný rámec Európskej únie.

Aká je teda situácia v Európe a na Slovensku? V rámci Európskej únie je právna úprava krypto odvetvia odlišná v každom členskom štáte a každá krajina postupuje v tejto oblasti samostatne. Niektoré, ako sú Francúzsko, Nemecko či Malta, disponujú vlastnou národnou reguláciou, ktorá je však spravidla len čiastková a nepokrýva všetky činnosti.

Situácia je tak problematická aj pre poskytovateľov kryptoslužieb, ktorí sa snažia dodržiavať predpisy, keďže sa musia riadiť v jednotlivých štátoch odlišnou legislatívou.

Na Slovensku je kryptosektor regulovaný len sčasti

Na Slovensku je situácia podobná. Ako pre portál oPeniazoch.sk uviedol hovorca Národnej banky Slovenska Peter Majer, v súčasnosti neexistuje žiadna komplexná reguláciu kryptoaktív a centrálna banka ani nevykonáva dohľad nad lokálnym trhom s kryptomenami. Existuje len čiastková regulácia, a to v oblasti zdaňovania a AML (Anti Money Laundering), teda prevencie pred praním špinavých peňazí.

Potvrdzuje to aj Jakub Kraľovanský z portálu z Trader2.0. „Dnes sme na Slovensku svedkami toho, že zákony v podstate neexistujú a aj keď vznikne nejaký kryptoprojekt, častokrát stojí pred otázkami, na ktoré zákon nedáva žiadnu odpoveď. Bolo by veľmi prospešné, aby sa stanovili podmienky či smernice v oblasti podnikania s kryptomenami,“ uviedol pre portál oPeniazoch.sk.

Na prevádzkovanie činnosti virtuálnej peňaženky a zmenárne digitálnej meny stačí krypto spoločnostiam iba viazaná živnosť. Jej získanie je v súčasnosti pomerne jednoduché, keďže nastavené podmienky sú len formálne a ľahko splniteľné.

Na slovenskom trhu pôsobí mnoho subjektov, ktoré sa snažia komunikovať svoje podmienky transparentne. Nájdu sa však aj také, ktoré sľubujú nereálne zhodnotenie a výnimkou nie je ani podvodné správanie. Vo všeobecnosti má však bežný užívateľ problém rozlíšiť medzi legitímnymi a podvodnými spoločnosťami.

Budova Európskej komisie v Bruseli. Foto: pixabay.com/Jai79

Únia pripravuje zmenu: Zjednotiť pravidlá pomôže MiCA

Súčasný nejednotný stav by mohla zmeniť pripravovaná jednotná európska regulácia kryptotrhu MiCA (Markets in Crypto Assets). Ide o nariadenie, ktorého cieľom je maximálna harmonizácia právnej úpravy EÚ a bude sa týkať predovšetkým regulácie emitentov kryptomien a poskytovateľov krypto služieb, zabezpečenia transparentného zverejňovania informácií a zabránenia zneužívania trhu. Nerieši však zavedenie garancie na ochranu vlastníkov kryptomien a nebude sa vzťahovať na služby decentralizovaných financií či tzv. nezastupiteľné tokeny (NFT).

Pre slovenské subjekty bude spoločná európska regulácia znamenať, že na prevádzkovanie činnosti už nebude stačiť živnosť, ale bude sa vyžadovať povolenie od orgánu dohľadu. Okrem toho budú spoločnosti pri vydávaní vlastných tokenov alebo kryptomien povinné vypracovať a predložiť tzv. white paper, teda dokument, ktorý bude musieť obsahovať stanovené informácie o emitentovi a kryptoprojekte. Pravdepodobnosť, že záujemca o služby krypto spoločností narazí na podvodný subjekt by sa tak mohla výrazne znížiť.

Podľa hovorcu Národnej banky Slovenska Petra Majera sa MiCA momentálne nachádza v legislatívnom procese. „Očakáva sa, že predmetné nariadenie bude v Úradnom vestníku EÚ zverejnené v prvom polroku budúceho roku a začne sa uplatňovať v roku 2024,“ uviedol. Európska únia by sa tak stala prvou veľkou jurisdikciou na svete, ktorá by mala relatívne komplexnú reguláciu kryptoaktív.

Súvisiace články

Aktuálne správy