Americké akcie posilnili, trhy veria v pomalšie tempo zvyšovania úrokov

, ČTK Foto: SITA/AP

V poslednom čase sa špekuluje o tom, že na decembrovom zasadnutí už Fed zvýši úroky iba o 0,5 percentuálneho bodu, čo má priaznivý vplyv na americké akcie.

Americké akcie v stredu opäť posilnili. Zápisnica z novembrového zasadnutia americkej centrálnej banky (Fed) totiž podporila nádej na spomalenie tempa zvyšovania úrokových sadzieb v Spojených štátoch. Dow Jonesov index, ktorý zahŕňa akcie tridsiatich popredných amerických podnikov, si v stredu pripísal 0,28 percenta na 34 194,06 bodu. Uzavrel tak na najvyššej úrovni za sedem mesiacov.

Širší index S&P 500 dnes vzrástol o 0,59 percenta na 4027,26 bodu a index Nasdaq Composite, v ktorom je zastúpených mnoho firiem z odvetvia vyspelých technológií, sa zvýšil dokonca o 0,99 percenta na 11 285,32 bodu.

Podľa dnes zverejneného zápisu sa výrazná väčšina predstaviteľov Fedu na novembrovom zasadnutí zhodla, že v skorej dobe bude pravdepodobne vhodné spomaliť tempo zvyšovania úrokových sadzieb. Fed na zasadnutí, ktoré sa konalo 1. a 2. novembra, štvrtýkrát po sebe zvýšil úrokové sadzby o 0,75 percentuálneho bodu. Jeho základná sadzba sa tak dostala do rozpätia 3,75 až 4,00 percenta, teda na najvyššiu úroveň za takmer 15 rokov.

Očakáva sa rast úrokov pol percentuálneho bodu

V poslednom čase sa špekuluje o tom, že na decembrovom zasadnutí už Fed zvýši úroky iba o 0,5 percentuálneho bodu, čo má priaznivý vplyv na americké akcie. "Zápis nám priniesol to, čo akciové trhy potrebovali na pokračovanie priaznivého vývoja," uviedol podľa agentúry Reuters analytik Michael James zo spoločnosti Wedbush Securities.

Kvôli oslavám Dňa vďakyvzdania bude akciový trh v USA vo štvrtok uzavretý, v piatok sa potom obchodovanie skončí skôr ako obvykle.

Dolár oslaboval

Na devízovom trhu dnes americký dolár kvôli vyhliadkam na pomalšie tempo zvyšovania úrokov v USA oslaboval. Euro si okolo 22:00 SEČ voči doláru pripisovalo zhruba percento a pohybovalo sa v tesnej blízkosti 1,04 USD. Dolárový index, ktorý vyjadruje hodnotu dolára ku košu šiestich hlavných svetových mien, v rovnakom čase naopak zhruba percento strácal a nachádzal sa mierne nad 106 bodmi.

K poklesu dolára prispela aj správa organizácie S & P Global, podľa ktorej podnikateľská aktivita v USA v novembri piaty mesiac po sebe klesla. Index aktivity sa znížil na 46,3 bodu z októbrových 48,2 bodu. Zostúpil tak hlbšie pod kľúčovú päťdesiatbodovú hranicu, ktorá je predelom medzi rastom a poklesom aktivity.

Súvisiace články

Aktuálne správy