Rusi schválili vojnový rozpočet: Každý tretí rubeľ pôjde budúci rok na armádu a bezpečnostné zložky

, Redakcia

Výdavky na obranu a vnútornú bezpečnosť sa majú v Rusku v budúcom roku rekordne zvyšovať. Na národnú obranu, teda do armády, má totiž smerovať v roku 2023 až takmer 5 biliónov rubľov, čo je až o 43 % viac, ako sa počítalo v rozpočte na rok 2022.

Rekordný nárast výdavkov na obranu a bezpečnostné zložky a škrty v ostatných sektoroch. Tak by sa dal stručne charakterizovať federálny rozpočet, ktorý v utorok schválila ruská Duma. Do armády a domácich bezpečnostných štruktúr má pritom v budúcom roku smerovať takmer tretina celého rozpočtu. Naopak, výdavky na štátne programy na podporu ekonomiky sa budú škrtať o desiatky percent.

Ako informuje ruský spravodajský portál The Moscow Times, schválený rozpočet počíta na budúci rok s príjmami na úrovni 26,1 bilióna rubľov (v prepočte zhruba 414 miliárd eur), čo znamená medziročný pokles o zhruba 6 %. Na druhej strane výdavky rozpočtu sa majú mierne zvýšiť o 49 miliárd rubľov na necelých 29,1 bilióna rubľov (461 miliárd eur). Vo finále by sa tak mal schodok ruského rozpočtu oproti výhľadu na tento rok navýšiť na viac ako dvojnásobok na sumu takmer 3 bilióny rubľov, teda zhruba 47 miliárd eur.

Rekordný rast rozpočtu silových zložiek

Výdavky na obranu a vnútornú bezpečnosť sa majú pritom v budúcom roku rekordne zvyšovať. Na národnú obranu, teda do armády, má totiž smerovať v roku 2023 až takmer 5 biliónov rubľov, čo je až o 43 % viac, ako sa počítalo v rozpočte na rok 2022. Ďalších viac ako 4,4 bilióna rubľov má ísť na národnú bezpečnosť a presadzovanie práva, čo pokrýva rozpočty ministerstva vnútra, národnej gardy, špeciálnych služieb, vyšetrovacích služieb, prokuratúry a federálnej väzenskej služby. Medziročne sa tento rozpočet navyšuje až o 50 %.

Vo finále tak takmer 10 biliónov rubľov z 29-biliónových rozpočtovaných výdavkov má v budúcom roku smerovať do armády a bezpečnostných zložiek. Teda každý tretí rubeľ. Ako poznamenáva The Moscow Times, rastúce výdavky na represívne zložky majú za cieľ zabezpečiť stabilitu režimu vzhľadom na vojenskú mobilizáciu a pokles životnej úrovne.

Výrazné škrty v ekonomických programoch

Financovanie vojny na Ukrajine zároveň pocítia takmer všetky ostatné sektory zamerané na rozvoj ruskej ekonomiky. O desiatky percent sa totiž v porovnaní s rozpočtom na rok 2022 škrtajú výdavky na programy národného hospodárstva (-20 %), rozvoja priemyslu (-30 %), inovatívnej ekonomiky (-18 %), farmaceutického a lekárskeho priemyslu (- 29 %), ale aj rozvoja komplexu jadrovej energetiky (-27 %) či výdavky na dopravnú infraštruktúru (-26 %). Pre porovnanie, výdavky na úrad ruského prezidenta sa naopak navyšujú takmer o tretinu, navyšuje sa aj rozpočet na fungovanie vlády či štátnej dumy.

Ukrátené však budú aj ďalšie sektory. Ako pripomína agentúra Reuters, rozpočet zdravotníctva sa totiž znižuje o 9 % na 1,5 bilióna rubľov a znížia sa aj výdavky na školstvo o 2 % na 1,4 bilióna rubľov. Vôbec najväčšou položkou ruského rozpočtu naďalej zostanú výdavky v sociálnej oblasti, vrátane penzii a sociálnych dávok. Ich balík má dosiahnuť 7,3 bilióna rubľov pri medziročnom náraste o 8 %.

Viac o téme: rozpočet , Rusko

Súvisiace články

Aktuálne správy