Bahamská nákupná horúčka: Ľudia zo skrachovanej burzy FTX nakúpili na ostrovoch nehnuteľnosti za desiatky miliónov dolárov

, ČTK Foto: pixabay.com/Björn Eichenauer

Firma podľa dokumentov väčšinou kupovala luxusné domy na pláži, vrátane siedmich bytových domov v drahej rekreačnej bahamskej komunite Albany.

Bývalý riaditeľ skrachovanej kryptoburzy FTX Sam Bankman-Fried, jeho rodina a vysoko postavení zamestnanci firmy kúpili na Bahamách za posledné dva roky najmenej 19 nehnuteľností v hodnote takmer 121 miliónov dolárov. Podľa médií to ukazujú oficiálne záznamy o majetku.

Právnici FTX dnes uviedli, že jedna zo súčastí spoločnosti vynaložila na Bahamách 300 miliónov dolárov za nákup domov a rekreačných nehnuteľností pre svojich vedúcich zamestnancov. FTX bola podľa právnikov prevádzkovaná ako Bankman-Friedovo „osobné léno“, uviedla agentúra Reuters.

Prečítajte si tiež: Otrasy na kryptotrhu pokračujú: Akcie firmy Coinbase padli najnižšie od jej vstupu na burzu

Firma podľa dokumentov väčšinou kupovala luxusné domy na pláži, vrátane siedmich bytových domov v drahej rekreačnej komunite Albany. Tie stáli takmer 72 miliónov dolárov. Podľa dokumentov sa mali využívať ako „rezidencie pre kľúčových zamestnancov“ spoločnosti. Reuters ale nezistil, kto v nehnuteľnostiach naozaj žil.

Pád firmy budú vysvetľovať pred súdom

Skrachovaná kryptomienová burza FTX disponuje celkovou sumou asi 1,24 miliardy dolárov v hotovosti. Stále však najmenej 3,1 miliardy dolárov dlhuje, uviedol server CNBC s odvolaním sa na pondelkové zistenia súdu. Nové vedenie FTX má predstúpiť pred súd, aby opísalo udalosti, ktoré viedli k náhlemu pádu firmy.

Prečítajte si tiež: Zbankrotovaná kryptoburza FTX dlhuje 50 najväčším veriteľom viac než 3 miliardy dolárov

Kolaps druhej najväčšej kryptoburzy na svete otriasol celým odvetvím kryptomien. Už pred krachom FTX bol trh uprostred takzvanej kryptomenovej zimy, keď ceny bitcoinu a kryptomeny ethereum klesli, čo prinútilo rad firiem vyhlásiť bankrot.

Akcie kryptomeny Coinbase v pondelok klesli o viac ako osem percent a prepadli sa najnižšie od vstupu firmy na akciovú burzu z vlaňajšieho apríla. V utorok však akcie pridávali viac ako štyri percentá.

Na trhu kryptomien sa medzitým zastavil výpredaj. Bitcoin v pondelok oslabil o viac ako tri percentá pod 15 700 USD a ocitol sa najnižšie za viac ako dva roky. Kryptomena Ethereum oslabila o šesť percent. V utorok večer mal bitcoin podľa špecializovaného serveru Coindesk k dobru vyše jedno percento a predával sa zhruba za 16 114 dolárov. Ethereum posilnil o vyše dve percentá na 1122 USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy