Walt Disney prekvapivo vymenila výkonného riaditeľa, akcie spoločnosti vrástli o viac ako 6%

, ČTK Foto: TASR/AP

Odhaduje sa, že návrat Roberta Igera do čela spoločnosti by mohol zvýšiť jej trhovú kapitalizáciu o približne 17 miliárd dolárov. Tá v súčasnosti predstavuje hodnotu 173 miliárd.

V pondelok prišla z korporátneho sveta zaujímavá nečakaná informácia. Americký filmový a zábavný gigant Walt Disney nahradil svojho súčasného generálneho riaditeľa Boba Chapeka Robertom Igerom, bývalým riaditeľom a predsedom predstavenstva. Trh vyhodnotil túto informáciu pozitívne a akcie spoločnosti si pripísali 6,3 %.

Za prekvapivou zmenou vo vedení spoločnosti Walt Disney bola najmä rastúca nespokojnosť medzi investormi a najvyššími predstaviteľmi firmy vrátane finančnej riaditeľky Christine McCarthyovej, ktorá v posledných týždňoch vyjadrila svoju nedôveru v Boba Chapeka.

Bob Chapek stál na čele spoločnosti takmer tri roky a bol často kritizovaný za mnohé svoje rozhodnutia. Výmena výkonného riaditeľa zároveň prišla po slabých finančných výsledkoch za štvrtý kvartál a výraznom prepade trhovej hodnoty spoločnosti v súvislosti s prevádzkovou stratou 1,5 miliardy dolárov v streamingovom segmente.

Firmu povedie dva roky

Robert Iger súhlasil, že sa na dva roky ujme úlohy výkonného riaditeľa, aby stanovil strategické smerovanie pre obnovu rastu a bude tiež úzko spolupracovať s predstavenstvom pri hľadaní svojho nástupcu. V priebehu nasledujúcich týždňov začne v rámci spoločnosti implementovať organizačné a prevádzkové zmeny.

Iger vo firme Walt Disney strávil viac ako štyri desaťročia a pätnásť rokov pôsobil ako jej výkonný riaditeľ. Spoločnosť pod jeho vedením prevzala producenta animovaných filmov Pixar, filmovú spoločnosť Marvel, filmové štúdio Lucasfilm či zábavné aktivity spoločnosti 21st Century Fox. Z funkcie výkonného riaditeľa Iger odstúpil v roku 2020.

Odhaduje sa, že jeho návrat by mohol zvýšiť trhovú kapitalizáciu spoločnosti o približne 17 miliárd dolárov. Tá v súčasnosti predstavuje hodnotu 173 miliárd.

Trhová kapitalizácia Walt Disney 2001 – 2022

Zdroj: companiesmarketcap.com

Akcie Disney v pondelok uzavreli na úrovni 97,58 USD, čo predstavuje nárast o viac ako 6 % a boli na ceste k najväčšiemu jednodňovému zisku od decembra 2020. Tento rok zatiaľ klesli o 37 % a stále sa obchodujú hlboko pod cenou 160 USD za akciu zo začiatku tohto roka.

Vývoj ceny akcií Walt Disney za posledný týždeň

Zdroj: tradingeconomics.com

Súvisiace články

Aktuálne správy