Slovenská firma InoBat má začať batérie vo Voderadoch vyrábať neskôr, ako pôvodne plánovala

, ČTK Foto: TASR

Podľa firmy má nová výrobná linka od čínskeho dodávateľa doraziť do Voderád v prvom štvrťroku budúceho roka, kedy sa má aj začať výroba batériových článkov pre konkrétnych zákazníkov. Pôvodne firma avizovala plánovaný štart výroby ešte v roku 2022.

Spoločnosť InoBat očakáva začatie produkcie batérií pre elektromobily na novej výrobnej linke od čínskeho dodávateľa v prvom kvartáli budúceho roka, teda neskôr ako pôvodne predpokladala. Vyplýva to z pondelňajšieho oznámenia firmy.

„Linka je po úspešnej validácii pripravená na prevoz do Voderád, kam by mala doraziť v 1. štvrťroku 2023. V úvodnom kvartáli budúceho roka linka začne aj vyrábať batériové články pre konkrétnych zákazníkov, pričom sme stihli otestovať a vyrobiť ich štvrtú generáciu,“ uviedol v tlačovej správe výkonný riaditeľ Inobat Pavol Krokoš.

Pôvodný termín: 2022

Vlani, keď firma InoBat ohlásila, že výrobnú linku mu dodá spomínaná čínska firma Wuxi Lead, slovenská spoločnosť ako možný termín začiatku produkcie batérií spomínala tento rok. Výrobná kapacita linky dosiahne 45 megawatthodín. InoBat informoval, že teraz batérie vyrába u externého partnera.

Prehliadka budúcich priestorov počas slávnostného začatia výstavby výskumno-vývojového centra a pilotnej linky na výrobu batérií spoločnosti InoBat Auto vo Voderadoch v stredu 2. júna 2021. Foto: TASR

Podľa denníka E bude začiatok výroby vo fabrike vo Voderadoch neďaleko Trnavy na západe Slovenska pre InoBat dôležitým míľnikom, pretože jeho vyhlásenia v posledných mesiacoch pôsobili čoraz menej presvedčivo. Portál tiež napísal, že plány spoločnosti sa pohybujú v stovkách miliónov eur, hoci za firmou nestojí veľký priemyselný koncern, a že zámery firmy sa menili. Vlani InoBat uzavrel s českou firmou SOR Libchavy dohodu o vývoji a dodávkach batérií do autobusov.

Viac o téme: batérie , elektromobilita , InoBat

Súvisiace články

Aktuálne správy