Predaj starších domov v USA sa v októbri prepadol takmer o 6 %

Predaj starších domov v USA zaznamenal minulý mesiac prudký pokles, pričom počet predaných domov sa s výnimkou začiatku pandémie nového koronavírusu dostal na najnižšiu úroveň od roku 2011. TASR o tom informuje na základe správ portálov RTTNews a tradingeconomics, ktoré zverejnili najnovšie údaje Národnej asociácie realitných kancelárií (NAR).
Predaj starších domov v Spojených štátoch klesol v októbri medzimesačne o 5,9 % na sezónne upravenú ročnú mieru 4,43 milióna. V septembri pokles predstavoval 1,5 %.
Októbrový výsledok znamená pokles deviaty mesiac po sebe a najnižší počet predaných domov od decembra 2011, ak sa nepočíta krátky a prudký pokles predaja na začiatku pandémie nového koronavírusu. V porovnaní s októbrom minulého roka sa predaj starších domov v USA prepadol o 28,4 %.
Dôvodom je zhoršenie situácie na hypotekárnom trhu, keď zvyšovanie úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky zvýšilo aj úrokové sadzby hypoték. „Stále viac potenciálnych kupcov má problém splniť podmienky na získanie úveru na bývanie,“ povedal hlavný ekonóm NAR Larewnce Yun.
Mediánová cena staršieho domu v USA dosiahla v októbri 379.100 USD (365.715 eur), čo v porovnaní so septembrom predstavuje pokles o 1,2 %. Oproti októbru minulého roka je však stále o 6,6 % vyššia.
Na budúci týždeň americké ministerstvo obchodu zverejní údaje o vývoji predaja nových domov v USA za mesiac október. Aj v ich prípade sa očakáva pokles, a to o 3,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy