Lavína problémov v kryptosektore vyvoláva obavy: Ako a kde bezpečne uchovávať kryptomeny?

, oPeniazoch.sk Foto: pexels.com/Roger Brown

Je dôležité rozlišovať medzi investovaním do kryptomien vo všeobecnosti, ktoré je podľa odborníkov stále bezpečné, a uchovávaním aktív na burzách alebo v maklérskych spoločnostiach.

Kryptosvetom v posledných dňoch otriasajú množiace sa prípady problémov búrz, ktoré odštartovali nedávnym náhlym krachom spoločnosti FTX. Následne sa objavili obavy z možného pádu konkurenčnej Crypto.com a tento týždeň prišli na trh ďalšie negatívne správy.

Prečítajte si tiež: Ďalšia kryptoburza v ohrození? Po páde FTX sa objavujú špekulácie o problémoch konkurenčnej Crypto.com

Americká maklérska spoločnosť Genesis, ktorá obchoduje s digitálnymi aktívami, pozastavila výbery vo svojej úverovej divízii. Klienti spoločnosti si tak teraz nemôžu vymeniť svoje krypto za hotovosť a nedostanú novú pôžičku. Podľa dočasného šéfa firmy Derara Islima žiadosti o výber presiahli aktuálnu likviditu. Firma si najala poradcu, aby preskúmali všetky možné varianty riešenia situácie, vrátane získania nového financovania.

Vo svetle týchto udalostí tak pre investorov vyvstáva opodstatnená otázka, ako si čo najlepšie ochrániť svoje kryptomeny a kde je najvhodnejšie si aktíva uschovávať.

Je dôležité rozlišovať medzi investovaním do kryptomien vo všeobecnosti, ktoré, ako uvádza Yahoo Finance, je podľa odborníkov stále bezpečné, a uchovávaním aktív na burzách alebo v maklérskych spoločnostiach.

Čo sa stane s kryptomenami v prípade bankrotu, je v konečnom dôsledku na samotnej kryptoburze. Rôzne burzy majú rôzne pravidlá, pričom niektoré spoločnosti vo svojich podmienkach uvádzajú, že finančné prostriedky nemusia byť vymožiteľné a hrozí tak riziko straty časti alebo celého krypto portfólia.

Ako si chrániť svoje kryptomeny?

Podstatné je uvedomiť si, ako a kde sú kryptomeny uložené. Ak si obchodník kúpi kryptomenu na kryptoburze, jeho prostriedky sa okamžite uložia do peňaženky spravovanej touto burzou, čo znamená, že burza kontroluje tzv. súkromný kľúč, ako aj samotné finančné prostriedky. Je to podobné ako v prípade banky.

Môžete mať prihlasovacie údaje, piny a heslá, ale ak sa banka rozhodne zrušiť účet alebo zablokovať prístup, môže tak urobiť jednostranne. Ak teda obchodník nechá svoje kryptomeny na burze, či už je centralizovaná alebo decentralizovaná, vzdáva sa kontroly.

Ilustračné foto: pixabay.com/WorldSpectrum

To je dôvod, prečo sú bezpečnejšie a vhodnejšie tzv. nehosťované krypto peňaženky. Tie používateľovi poskytujú plnú kontrolu nad súkromným kľúčom a digitálnymi aktívami a nikto nemôže s účtom nič robiť bez súhlasu vlastníka.

Nehosťované peňaženky môžu mať podobu softvérového programu vo webovom prehliadači, ako napríklad Coinbase Wallet, MetaMask či Trust Wallet, alebo fyzického zariadenia, ktoré používateľovi umožňujú ukladať kryptomeny a uskutočňovať transakcie. V oboch prípadoch je investor ten, kto udržuje kontrolu nad svojimi kryptomincami a tokenmi a prístup k nim je chránený kryptografiou.

Hardvérové peňaženky poskytujú navyše ďalšiu vrstvu ochrany pred kybernetickými útokmi, phishingovými stránkami alebo škodlivým softvérom, keďže nie sú pripojené k internetu. Niektoré dokonca ponúkajú aj poistenie proti potenciálnej strate finančných prostriedkov.

V prípade nákupu kryptomien prostredníctvom burzy je teda vhodné zvážiť ich následný presun do bezpečných úložísk, aby ste sa v prípade problémov či prípadného krachu burzy vyhli zmrazeniu finančných prostriedkov alebo ich úplnej strate.

Súvisiace články

Aktuálne správy