Na cezhraničnú spoluprácu nielen s Ukrajinou pôjde vyše 73 miliónov eur

Európska komisia schválila štvorstranný program cezhraničnej spolupráce Interreg Next na nové programové obdobie. Z rozpočtu vyše 73 miliónov eur na cezhraničnú spoluprácu SR, Maďarska, Rumunska a Ukrajiny sa podporia aj projekty, ktoré zvýšia kvalitu života v slovensko-ukrajinskom pohraničí. Úlohu národného orgánu v programe plní Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR a prvé výzvy vyhlási v závislosti od vývoja na Ukrajine, najneskôr budúci rok. Informoval o tom v stredu odbor komunikácie MIRRI.
Program Interreg Next vytvára podmienky na cezhraničnú spoluprácu štvorice susediacich štátov. Pohraničné regióny SR, Maďarska, Rumunska a Ukrajiny majú tak viac príležitostí na vytváranie spoločných projektov, ktoré zlepšujú kvalitu života a služby pre ich obyvateľov a návštevníkov.
„Popri starostlivosti o prírodné bohatstvo chceme spoločnými silami lepšie chrániť aj kultúrne dedičstvo a vytvárať vhodné podmienky na rozvoj udržateľného cestovného ruchu,“ uviedla ministerka investícií a regionálneho rozvoja Veronika Remišová (Za ľudí). „Najmä pre našich východných susedov vo vojnou zničenej Ukrajine bude veľmi dôležitá podpora zdravotníckych a sociálnych projektov. Napríklad môže ísť o humanitárne projekty na pomoc Ukrajine, ako je spolupráca zdravotníckych zariadení, vzdelávanie zdravotníkov a podpora rôznych sociálnych služieb,“ dodala.
Z programu sa medzi iným dlhodobo podporujú projekty Slovenskej asociácie cystickej fibrózy (CF Asociácia). Napríklad cez projekt MODE CF SK UA sa v Košiciach a západoukrajinskom meste Ivano-Frankivsk zlepšia podmienky na dlhodobú pravidelnú liečbu a starostlivosť o pacientov s chronickou CF. Do miestnych centier cystickej fibrózy sa nakúpia špeciálne medicínske prístroje a podporí sa vzdelávanie zdravotníkov, pacientov a ich rodín o tomto ochorení, uviedlo MIRRI.
Doplnilo, že podporu získal aj projekt na zachovanie historického a kultúrneho dedičstva v slovensko-ukrajinskom pohraničí. Košická nezisková organizácia Perly Gotickej cesty a Gréckokatolícka eparchia z ukrajinského Mukačeva v rámci neho tiež obnovili interiér Katedrály Svätého kríža gréckokatolíckej cirkvi v Užhorode.
Budujú sa tiež cyklotrasy na slovensko-ukrajinskom pohraničí. V rámci projektu Karpatská mobilita vzniknú dva cyklookruhy, na strane SR ide o Poloniny Trail a na ukrajinskej Užanský trail, uzavrelo ministerstvo investícií.

Súvisiace články

Aktuálne správy