Warren Buffett nakúpil v treťom štvrťroku akcie za 9 miliárd dolárov. Do čoho investoval?

, oPeniazoch.sk Foto: TASR/AP

Buffettova investičná spoločnosť Berkshire Hathaway minula podľa The Wall Street Journal na akciovom trhu v treťom kvartáli zhruba 9 miliárd dolárov, pričom približne tretina týchto prostriedkov putovala do energetických spoločností Occidental Petroleum a Chevron.

Investičná spoločnosť Warrena Buffetta, Berkshire Hathaway, reportovala očakávaný kvartálny prehľad svojho akciového portfólia za tretí štvrťrok 2022.

Inštitucionálni investori, ktorí spravujú viac ako 100 miliónov dolárov sú totiž povinní do 45 dní od konca každého štvrťroka hlásiť Americkej komisii pre cenné papiere a burzu akciové tituly, ktoré vlastnia a veľkosť svojich pozícií. Obchodníci tieto údaje často považujú za spôsob, ako zistiť, na ktoré trhy akcioví manažéri vsádzajú.

Lukratívna energetika

Berkshire minula podľa The Wall Street Journal na akciovom trhu v treťom kvartáli zhruba 9 miliárd dolárov, pričom približne tretina týchto prostriedkov putovala do energetických spoločností Occidental Petroleum a Chevron.

Spoločnosť sa prezieravo chopila príležitostí na nákup energetických akcií, ktoré sa prepadli zo svojich maxím.

Akcie Occidental Petroleum dosiahli svoj vrchol v auguste tohto roka, keď sa predávali za 75,26 USD za akciu. Berskhire využila následný prepad a veľmi dobre načasovala svoju investíciu, keď získala do svojho portfólia ďalších 6 miliónov titulov za cenu v rozmedzí 57,91 – 61,38 USD za akciu.

Graf: Vývoj ceny akcií Occidental Petroleum za posledný rok

Zdroj: tradingeconomics.com/oPeniazoch.sk

Miliardová investícia do čipov

Za pozornosť určite stojí aj nová investícia v hodnote 4,1 miliardy dolárov do spoločnosti Taiwan Semiconductor Manufacturing, svetového popredného výrobcu čipov. Akcie tejto spoločnosti podľa Hedge Follow aktuálne tvoria 1,39 % portfólia Berkshire.

Výroba čipov je jedným zo segmentov, ktorý sľubuje trvalý rast v nasledujúcich rokoch, pretože je nevyhnutný pre expanziu rozvíjajúcich sa odvetví, ako sú elektrické autá, umelá inteligencia, prepojené domáce aplikácie či rozširovanie cloudových služieb.

Warren Buffett sa dlhú dobu vyhýbal technologickému priemyslu a tvrdil, že nemá záujem investovať do podnikov, ktorým úplne nerozumie. Jeho postoj sa však v posledných rokoch zmenil a čoraz väčšiu časť investícií svojej spoločnosti venuje práve technologickému sektoru.

Akcie Taiwan Semiconductor na Taiwane, kde sú primárne kótované, po zverejnení správy vzrástli podľa agentúry Bloomberg až o 9,4 %, čo bol najväčší jednodňový nárast za viac ako dva roky.

Pozitívny vývoj sa premietol aj na akcie tejto spoločnosti kótované v New Yorku. Tie sa v utorok poludní obchodovali na úrovni 81,20 USD za akciu.

Graf: Vývoj ceny akcií Taiwan Semiconductor kótovaných v New Yorku za posledný rok

Zdroj: tradingeconomics.com

Berkshire otvorila nové pozície aj v stavebnej spoločnosti Louisiana-Pacific a investičnej banke Jefferies Financial Group. Celková hodnota investície do týchto firme predstavovala podľa Hedge Follow približne 310 miliónov dolárov.

Spoločnosť Berkshire Hathaway za prvých deväť mesiacov tohto roka minula na nákup akcií celkovo 66 miliárd dolárov, čo je viac ako trinásťnásobok jej výdavkov za rovnaké obdobie v roku 2021.

Viac o téme: akcie , akciový trh , Berkshire Hathaway , Warren Buffett

Súvisiace články

Aktuálne správy