Člen ECB: Vrchol inflácie v Európe je už takmer na dosah 

, oPeniazoch Foto:YT/Central Bank of Malta

Celková inflácia v eurozóne dosiahla minulý mesiac podľa predbežných údajov nové historické maximum 10,7 %. Index spotrebiteľských cien vzrástol v októbri podľa údajov zverejnených vo štvrtok menej, ako sa očakávalo. Najnovšie čísla naznačujú, že hoci je inflácia stále vysoká, možno sa začala ochladzovať.

Eurozóna bojuje s prudkým rastom inflácie už asi rok, pričom ruská invázia na Ukrajinu tieto inflačné tlaky ešte zvýraznila. V septembri 2021 bola celková inflácia v eurozóne na úrovni 3,4 %, čo predstavuje 13-ročné maximum. Tieto čísla sa však rapídne zvýšili, pričom celková inflácia minulý mesiac dosiahla historické maximum 10,7 %.

Edward Scicluna, guvernér centrálnej banky Maltskej republiky a člen ECB sa však domnieva, že rast cien by mohol čoskoro klesnúť. Vrchol inflácie „je takmer na dosah,“ povedal  pre CNBC, zároveň ale upozornil, že existuje veľa neistôt a že centrálna banka zostáva závislá od údajov. 

Rusko – Ukrajinská vojna by mohla byť možným dôvodom na ochladenie rastu cien. Americkí predstavitelia údajne vyzvali Ukrajinu, aby ukázala, že je otvorená diplomatickému riešeniu konfliktu. Začiatkom tohto týždňa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj načrtol päť podmienok mierových rokovaní s Ruskom.

Akékoľvek ukončenie konfliktu by pomohlo napríklad s dodávkami potravín a cenami. Okrem toho ceny energií zostali v posledných mesiacoch do istej miery stabilné a ďaleko od svojich historických maxím zaznamenaných v auguste. Rastúce náklady na energiu boli hlavnou hnacou silou vyššej inflácie v celej eurozóne.

Európska centrálna banka zverejní nové ekonomické prognózy v polovici decembra, keď sa rozhodne ďalšom postup ohľadne úrokových sadzieb. Ešte v septembri centrálna banka predpovedala ročnú mieru inflácie 8,1 % v tomto roku a 5,5 % v roku 2023. Mandát ECB je usilovať sa o dosiahnutie celkovej inflácie na úrovni 2 %.

Vzhľadom na historické úrovne inflácie ohlásila ECB tento rok tri zvýšenia sadzieb, čím sa hlavná sadzba dostala zo záporného pásma na súčasných 1,5 %. Účastníci trhu nacenili ďalšie zvýšenie sadzieb na december.

Začiatkom tohto mesiaca prezidentka ECB Christine Lagardeová uviedla, že jej tím musí naďalej zvyšovať sadzby napriek spomaleniu ekonomiky. „K dnešnému dňu nevidím dôvod na zopakovanie predchádzajúceho zvýšenia sadzieb,” povedal Scicluna, čím naznačil, že očakávania trhu sú v súčasnosti v súlade s niektorými názormi v ECB. 

Súvisiace články

Aktuálne správy