Štáty EÚ sa zhodli na reforme kapitálových požiadaviek pre banky Basel III

, ČTK Foto: getty images

Európske banky museli už po finančnej kríze v roku 2008 svoj kapitál zvyšovať a súčasný krok má reformu dohodnutú skupinou ekonomicky vyspelých krajín sveta zavŕšiť. Európska komisia (EK) navrhla posledné zmeny kapitálových požiadaviek pred rokom a členské štáty dnes schválili ich zmiernenú podobu.

Krajiny Európskej únie sa zhodli na poslednej časti reformy kapitálových pravidiel pre banky označované ako Basel III, ktoré majú zvýšiť odolnosť bankového sektora. Ministri financií dnes odsúhlasili spoločný prístup k návrhu, ktorý do únijného práva vteľuje globálnu dohodu iniciovanú po finančnej kríze z roku 2008. Oznámilo to české predsedníctvo Rady EÚ. Konečnú podobu požiadaviek, ktoré majú začať platiť od roku 2025, budú štáty dohadovať s europoslancami.

"Jedným z našich hlavných cieľov bolo zabrániť dopadom, ktoré by mohli obmedziť schopnosti európskych bánk financovať európsku ekonomiku," vyhlásil český minister financií Zbyněk Stanjura, ktorý ministerské zasadnutie riadil. České predsedníctvo doviedlo do konca rokovania, ktoré už pred ním viedli na čele EÚ Slovinsko a Francúzsko.

Novela dvoch únijných noriem má predovšetkým zaistiť, aby veľké bankové skupiny museli vykazovať dostatočnú úroveň kapitálu pre všetky svoje banky. Štáty sa zhodli, že takzvaná minimálna výstupná úroveň má platiť pre celú skupinu aj pre každú jednotlivú banku. Aj členské krajiny, v ktorých nesídlia bankové centrály, majú dostať možnosť požadovať od bánk pôsobiacich na ich území najvyššiu stanovenú úroveň kapitálového zabezpečenia.

Dohodnutý kompromis stanovuje aj požiadavky pre banky z mimoúnijných krajín, ktoré majú pobočky v EÚ. Ich úroveň je však nižšia, než zamýšľal pôvodný návrh komisie, čo má podľa viacerých členských štátov prispieť k tomu, aby mali cudzie banky aj naďalej záujem v európskom bloku pôsobiť.

Nové pravidlá stanovujú aj niečo ako čakacie lehoty pre členov dohľadových bankových orgánov, ktorí mieria na pozície vo vedení bánk. Úprava sa týka aj požiadaviek na "spôsobilosť a bezúhonnosť" členov vrcholného manažmentu bánk. Aj v týchto bodoch štáty pôvodný návrh EK upravili.

Súvisiace články

Aktuálne správy