Vojna a sankcie prekopali ruský automobilový trh: Takmer každé druhé nové auto predané v Rusku je momentálne Lada

, oPeniazoch Foto: pixabay.comNiek Verlaan

Ruský trh s novými automobilmi sa po invázii na Ukrajinu prepadol tak, že domáca automobilka Lada zdvojnásobila svoj trhový podiel napriek tomu, že predáva výrazne menej áut ako pred vojnou. Pozrite si zopár grafov, ktoré dokresľujú pád ruského automobilového trhu.

Ruský automobilový trh zažíva od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu výrazný prepad. Potvrdili to aj údaje Association of European Businesses za október, podľa ktorých sa predaj nových osobných a malých úžitkových áut v Rusku medziročne znížil až o takmer 63 %.

Ako jeden z mála trhov pritom výrazne pocítil dopady vojenskej agresie prakticky ihneď po vpáde ruských vojsk na územie Ukrajiny. Už v marci 2022 totiž ruské úrady zaznamenali medziročný prepad predaja nových automobilov rovnako o takmer 63 % na niečo vyše 55 tisíc vozidiel. Odvtedy túto úroveň mesačné predaje nových automobilov v Rusku neprekonali. V Spomínanom októbri sa na miestnom trhu predalo len niečo viac ako 45 tisíc kusov.

Graf: Predaj nových osobných a malých úžitkových vozidiel v Rusku v rokoch 2021 a 2022 (v kusoch)

Zdroj: Association of European Businesses

Sankcie a západné sťahovanie z trhu

Dôvodom rýchleho úpadku ruského automobilového trhu boli predovšetkým uvalené sankcie zo strany západu a postupne aj individuálne rozhodnutia zahraničných automobiliek o obmedzení, resp. ukončení dodávok svojich značiek na ruský trh. Postupom času pribúdali tiež rozhodnutia zahraničných značiek o ukončení výroby v Rusku.

Všetky tieto faktory zároveň výrazne prispeli k totálnemu prekopaniu ruského automobilového trhu z pohľadu podielov jednotlivých značiek na predaji nových vozidiel. Novou realitou totiž je, že takmer každé druhé nové auto predané v Rusku je podľa údajov momentálne Lada a prvé priečky najpredávanejších modelov okupujú takmer výhradne ruské a čínske značky. Hoci domáca Lada dominovala ruskému trhu aj pred vojnou, jej podiel na celkovom predaji predstavoval zhruba pätinu, kým v októbri už prevyšoval 42 %.

Graf: Trhové podiely najpredávanejších značiek automobilov v Rusku v januári 2022 a októbri 2022

Zdroj: Association of European Businesses

Paradoxne to však neznamená, že ruská automobilka zásadne zvýšila predaje. Stal sa pravý opak a predaj vozidiel Lada medziročne klesol o viac ako štvrtinu. Od začiatku roka do konca októbra dokonca o viac ako 50 %. Pod tlak sankcií sa totiž dostala aj domáca produkcia, ktorá si často nevie poradiť bez súčiastok od zahraničných partnerov. Rast trhového podielu Lady je teda predovšetkým výsledkom ešte výraznejšieho prepadu ruského trhu ako celku.

Príležitosť pre čínske automobilky?

Zahraničné automobilky totiž v Rusku aktuálne predávajú iba zlomok toho, čo predávali pred uvalením sankcií. Ako tak si objemy predaja držia iba čínske automobilky Haval či Geely s medziročným poklesom 7,8 %, resp. 1,7 %, ktorých predaje na ruskom trhu však nie sú nijako zásadné. Pre porovnanie, predaje značiek ako Kia, Hyundai, Nissan, Renault, Škoda alebo Volkswagen sa oproti vlaňajšiemu októbru prepadli o zhruba 80 %.

Najpredávanejšie značky v Rusku z januára 2022 a medziročný prepad ich predaja v októbri 2022

Zdroj: Association of European Businesses

Prepad všetkých obľúbených značiek

Ucelenejší pohľad na vývoj ruského automobilového trhu v tomto roku dáva pohľad na prvé tri štvrťroky. Okrem iného preto, že obsahuje aj dáta za automobilky BMW a Mercedes-Benz, ktoré údaje z ruského trhu reportujú iba na štvrťročnej báze, v mesačných štatistikách preto nefigurujú.

Objem predaja pred vojnou 15 najpopulárnejších značiek v Rusku za prvé tri štvrťroky tohto a minulého roka (v kusoch)

Zdroj: Association of European Businesses

Medziročne sa v porovnaní prvých troch štvrťrokov tohto a minulého roka totiž prepadol predaj všetkých najobľúbenejších značiek ruských zákazníkov. A to napriek tomu, že táto štatistika zahŕňa aj ešte pomerne silné prvé dva mesiace roka 2022, teda obdobie pred ruskou inváziou na Ukrajinu.

Aktuálnu situáciu na ruskom trhu s novými automobilmi dokresľuje aj štatistika desiatky najpredávanejších modelov. Kým v januári tohto roka boli v tomto rebríčku štyri ruské vozidlá, šesť zahraničných a žiadne čínske, v októbri už to boli štyri ruské modely, štyri čínske a iba dva zahraničné.

Top 10 najpredávanejších modelov automobilov na ruskom trhu v januári 2022 a októbri 2022

Január 2022 Október 2022
Kia Rio Lada Granta
Lada Vesta Lada Niva
Lada Granta Haval Jolion
Hyundai Solaris Geely Coolray
Hyundai Creta Lada Vesta
Renault Duster UAZ Patriot
Toyota RAV4 Geely Atlas Pro
Lada Niva Hyundai Santa Fe
Lada Largus VP Haval F7
Volkswagen Polo Kia Seltos

Zdroj: Association of European Businesses

Súvisiace články

Aktuálne správy