Americké technologické giganty hasia problémy: Po Twitteri čaká údajne veľké prepúštanie aj Facebook

, ČTK Foto: SITA/AP

Spoločnosť Meta Platforms, vlastník Facebooku, údajne podľa informácií The Wall Street Journal plánuje prepustiť tisícky zamestnancov. Ak sa to potvrdí, išlo by o prvé veľké prepúšťanie v osemnásťročnej histórii spoločnosti.

Americká firma Meta Platforms, materská spoločnosť Facebooku, plánuje tento týždeň oznámiť hromadné prepúšťanie tisícok zamestnancov, uviedol ekonomický server The Wall Street Journal (WSJ). Oficiálne oznámenie by podľa WSJ malo prísť v stredu a bolo by prvým veľkým prepúšťaním v osemnásťročnej histórii spoločnosti.

Meta mala ku koncu septembra 87 000 zamestnancov. Vedenie firmy už začiatkom minulého týždňa pracovníkov vyzvalo, aby zrušili služobné cesty, ktoré nie sú nevyhnutné, píše WSJ s odvolaním sa na interné zdroje vo firme.

Prepad zisku, pokles tržieb

Zisk Mety klesol v treťom štvrťroku medziročne o viac ako polovicu na 4,4 miliardy dolárov, tržby sa znížili o štyri percentá na 27,7 miliardy dolárov. Spoločnosť navyše varovala pred rastom nákladov a oznámila, že straty v divízii, ktorá má na starosti vývoj virtuálneho sveta metaverse, sa na budúci rok zrýchlia.

Prečítajte si tiež: Akcie vlastníka Facebooku sa výrazne prepadli po správe o štvrťročných výsledkoch

Podnikanie firmy ohrozuje rad problémov, medzi ktoré patrí silná konkurencia firiem Tiktok či Amazon na trhu s reklamou. Tržby podniku negatívne ovplyvnili aj zmeny spoločnosti Apple v ochrane osobných údajov v operačnom systéme iOS.

Graf: Vývoj ceny akcií spoločnosti Meta Platforms za posledných 12 mesiacov

Zdroj: tradingeconomics.com

Prudký rast počas pandémie

Meta rovnako ako mnohé ďalšie technologické firmy zažila počas dvoch rokov pandémia Covidu-19 prudký rast. V rokoch 2020 a 2021 najala celkovo 27 000 nových pracovníkov a ďalších viac ako 15 000 ľudí zamestnala tento rok, píše WSJ.

Prečítajte si tiež: Musk úraduje v Twitteri: Už v piatok má údajne dostať výpoveď polovica zamestnancov

Plánované prepúšťanie zamestnancov firmy Meta by bolo veľké, ale zďaleka nedosiahne meradlo výpovedí v spoločnosti Twitter. Tá sa po nedávnom prevzatí Elonom Muskom rozlúči s polovicou zamestnancov.

Súvisiace články

Aktuálne správy