Jediný graf: Globalizácia je na ústupe

, oPeniazoch Foto: TASR/AP

Svetová ekonomická integrácia je na ústupe od globálnej finančnej krízy v rokoch 2008 – 2010, čím sa začala éra „spomalenia“ či dokonca deglobalizácie. Aj keď sa trend „spomalenia“ zmierni, zvrátenie už napáchaných škôd bude pravdepodobne ťažké.

Sledovanie otvorenosti globálneho obchodu – pomer svetového dovozu a vývozu k svetovému HDP – odhaľuje päť odlišných období globalizácie od roku 1870. Peterson Institute for International Economics k tomu pripravil graf.

Pokrok v doprave prehĺbil medzinárodnú ekonomickú integráciu pred vypuknutím prvej svetovej vojny.

Ekonomická dislokácia vojny a protekcionizmu Veľká hospodárska kríza viedla v rokoch 1914 až 1945 k obratu globalizácie.

Ekonomická integrácia sa po druhej svetovej vojne obnovila a v druhej polovici 20. storočia pokračovala v raste. Prijatie ekonomickej liberalizácie znamenalo odstránenie obchodných bariér na veľkých rozvíjajúcich sa trhoch a viedlo k bezprecedentnej úrovni medzinárodnej hospodárskej spolupráce, ktorá dosiahla vrchol v roku 2008 na úrovni 60,1 percenta.

Od tejto éry vrcholiacej globalizácie je ekonomická integrácia na ústupe a v roku 2021 klesla na 57,2 percenta indexu otvorenosti. Od roku 2008 sa Čína a Spojené štáty rozhodli pre budovanie vzájomných obchodných bariér, ktoré narušili dodávateľské reťazce a podnietili šírenie obchodné bariéry inde. Za prezidenta Si Ťin-pchinga a prezidenta Josepha R. Bidena mladšieho sa Čína a Spojené štáty snažia o väčšiu sebestačnosť v technologicky vyspelých sektoroch.

Súvisiace články

Aktuálne správy