Finančná správa odhalila podvod s DPH na fiktívne dovezených telefónoch za 1,8 milióna eur

Kontrolóri Finančnej správy (FS) SR odhalili daňového podvodníka, ktorý obchodoval s mobilnými telefónmi.

Kontrolóri Finančnej správy (FS) SR odhalili daňového podvodníka, ktorý obchodoval s mobilnými telefónmi. Pri odpočítaní dane z pridanej hodnoty (DPH) pri nadobudnutí tovaru si chcel nezákonne uplatniť sumu takmer 1,8 milióna eur. Počas daňovej kontroly zistili, že tovar v skutočnosti na územie Slovenska nebol dodaný, a preto nevznikol nárok na odpočítanie dane, informovala vo štvrtok FS.
"Daňový subjekt deklaroval, že tovar nadobudol z členských štátov Európskej únie a následne ho dodával do iných členských štátov," spresnila hovorkyňa FS Martina Rybanská. V rámci medzinárodnej výmeny daňových informácií požiadali kontrolóri viaceré zahraničné finančné správy o preverenie údajov vykazovaných podnikateľom. "Z odpovedí na žiadosti kontrolóri zistili, že tovar vôbec nebol dodaný na územie Slovenskej republiky a z uvedeného dôvodu nevznikol nárok na odpočítanie dane," dodal Rybanská.
Nárok na odpočítanie DPH pri nadobudnutí tovaru v tuzemsku z iného členského štátu vzniká len platiteľovi dane, ktorý nadobudol takýto tovar a miestom jeho nadobudnutia je Slovenská republika. V rámci systému medzinárodnej výmeny informácií, v ktorej je zapojená aj slovenská finančná správa, má každý členský štát Európskej únie možnosť získať údaje aj z iných členských štátov a tak overiť správnosť podaného daňového priznania našich daňových subjektov.

Súvisiace články

Aktuálne správy