Pokles ruskej ekonomiky sa zrýchľuje

, pexels.com/Lara Jameson

Ruská ekonomika pokračovala v poklese aj v septembri, pričom jeho tempo sa zrýchlilo. TASR o tom informuje na základe správy CNBC.

Ruská ekonomika pokračovala v poklese aj v septembri, pričom jeho tempo sa zrýchlilo. TASR o tom informuje na základe správy CNBC.

Hrubý domáci produkt (HDP) sa v septembri medziročne znížil o 5 %, uviedla ruský tlačová agentúra Interfax s odvolaním sa na aktuálne údaje ruského ministerstva hospodárstva. Pokles sa teda zrýchlil, keď v auguste HDP medziročne padol o 4 % a v júli o 4,3 %.

Podľa ministerstva hospodárstva HDP si v 3. kvartáli v medziročnom porovnaní pohoršil o 4,4 % po znížení o 4,1 % v 2. štvrťroku a náraste o 3,5 % v prvých troch mesiacoch tohto roka.

Sankcie a pokles spotreby

Negatívny vplyv na ekonomiku majú rozsiahle medzinárodné sankcie prijaté z dôvodu ruského nevyprovokovaného útoku na Ukrajinu. Spotrebu znižuje inflácia, ktorej medziročná miera dosiahla v októbri 12,9 %. Tá sa však spomalila, keď v auguste predstavovala 14,3 %.

Veľké západne ekonomické inštitúcie, ako sú Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), Medzinárodný menový fond (MMF) a Svetová banka (SB), očakávajú, že ruská ekonomika tento rok výrazne klesne. Prognózy sa pohybujú v pásme od -5,5 % takmer po -9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy