Fabrika na prasatá: Čína sprevádzkovala 26-poschodovú ošipáreň s obrovským výťahom (video)

, ČTK Foto: pexels.com/Mark Stebnicki

Stavba ošipárne, do ktorej sa vojde až 650 000 kusov prasiat, vyšla v prepočte na 580 miliónov eur.

V strednej Číne blízko mesta Wu-chan vyrástla zrejme najväčšia ošipáreň, teda stavba na chov ošípaných, na svete. Do prevádzky bola uvedená tento mesiac. Stavba má 26 poschodí a vojde sa do nej až 650 000 zvierat, napísal server stanice franceinfo. Stavba ošipárne, kde je väčšina úkonov automatizovaná, vyšla v prepočte na 580 miliónov eur.

Na každom poschodí tejto výškovej budovy, ktorú prezývajú prasačí hotel, je umiestnených 25 000 kusov ošípaných. Do jednotlivých podlaží budovy aj von z nej sa dostanú pomocou obrovského nákladného výťahu, ktorý má nosnosť 40 ton.

Ubezpečujú o ekológii

Prevádzkovatelia v reklame ubezpečujú verejnosť, že zvieratá sa v zariadení netlačia a môžu sa voľne pohybovať v rámci jednotlivých podlaží. Presviedčajú tiež, že kladú dôraz na ohľaduplnosť k životnému prostrediu, odpadová voda sa podľa majiteľa čistí priamo na mieste. Sľubuje tiež veľmi nízke emisie skleníkových plynov a nulové emisie exkrementov.

Pozrite si video z obrovskej ošipárne:

Čína je najväčším konzumentom bravčového mäsa na svete a podobné stavby sú v krajine čoraz častejšie. Krajina začala s chovom ošípaných vo výškových budovách po tom, ako ich populáciu v posledných rokoch zdecimoval africký mor ošípaných. V meste E-čou už vyrástla identická druhá ošipáreň. Celkovo ich má vzniknúť päť a vojdu sa do nich až tri milióny ošípaných.

Súvisiace články

Aktuálne správy