Akcie vlastníka Facebooku sa výrazne prepadli po správe o štvrťročných výsledkoch

, ČTK/oPeniazoch Foto: pexels.com/Brett Jordan

Po zverejnení správy o vývoji čistého zisku a tržieb za tretí kvartál sa akcie spoločnosti Meta Platforms vo štvrtok prepadli až o 20 %.

Čistý zisk americkej internetovej spoločnosti Meta Platforms, ktorá je majiteľom sociálnych sietí Facebook a Instagram či komunikačné služby WhatsApp, sa v treťom štvrťroku medziročne prepadol o 52 percent na 4,4 miliardy dolárov. Tržby sa znížili o štyri percentá na 27,7 miliardy dolárov. Prekonali však očakávania analytikov, ktorí ich podľa prieskumu firmy Refinitiv odhadovali na 27,4 miliardy dolárov. Akcie spoločnosti Meta však po zverejnení výsledkov oslabili o viac ako desať percent.

Následne sa ich pokles ešte prehlboval a podľa denníka The Wall Street Journal sa o niekoľko hodín po zverejnení výsledkov akcie Meta Platforms prepadli až o 20 %.

Graf: Vývoj ceny akcií spoločnosti Meta Platforms za posledný rok

Zdroj: tradingeconomics.com

Zuckerberg: Naša komunita rastie

Spoločnosť Meta vo výsledkovej správe tiež oznámila, že vo štvrtom štvrťroku očakáva tržby 30 až 32,5 miliardy dolárov. "Naša komunita pokračuje v raste," uviedol zakladateľ a šéf podniku Mark Zuckerberg. "Hoci pri tržbách čelíme krátkodobým výzvam, sú tu základy na návrat k silnejšiemu rastu tržieb," dodal.

Podnikanie firmy Meta ohrozuje množstvo problémov. Patrí medzi ne silná konkurencia firiem TikTok a Amazon.com na trhu s reklamou. Jej tržby negatívne ovplyvnili tiež zmeny spoločnosti Apple v oblasti ochrany osobných údajov v mobilnom operačnom systéme iOS.

Znižovanie nákladov

Ekonomický list The Wall Street Journal v septembri s odvolaním sa na zdroje oboznámené s plánmi podniku uviedol, že Meta plánuje v najbližších mesiacoch znížiť náklady minimálne o desať percent, a to okrem iného prostredníctvom redukcie počtu zamestnancov.

Súvisiace články

Aktuálne správy