Ceny domov v Spojených štátoch v auguste oproti júlu výrazne klesli

, TASR Foto: pixabay.com/F. Muhammad

Ceny domov v Spojených štátoch zaznamenali v auguste ďalší medzimesačný pokles, pričom tempo poklesu sa výrazne zrýchlilo. Vývoj cien ovplyvňujú rastúce sadzby na hypotekárnych úveroch, ktoré znižujú dopyt po nehnuteľnostiach.

Index cien domov S&P CoreLogic Case-Shiller pre 20 metropolitných oblastí klesol v auguste oproti júlu o 0,9 % po tom, ako v júli zaznamenal pokles o 0,5 %. Júlový pokles predstavoval podľa Reuters prvé medzimesačné zníženie cien domov v USA od konca roka 2018.

Pokles ja medziročne

Horšie sa vyvíjali ceny domov aj na medziročnej báze. V porovnaní s augustom minulého roka síce vzrástli, tempo rastu však bolo slabšie než v predchádzajúcom mesiaci. Zatiaľ čo v júli ceny medziročne vzrástli o 15,6 %, v auguste rast dosiahol 13 %.

Ceny domov reagujú na sprísňovanie menovej politiky zo strany americkej centrálnej banky. Tá výrazne zvyšuje úrokové sadzby, čo sa odráža na vývoji hypoték. Priemerná sadzba pri 30-ročných hypotékach dosiahla v minulom týždni 6,94 %, čo je najvyššia úroveň za posledných 20 rokov. Analytici odhadujú, že vzhľadom na zhoršujúcu sa ekonomickú situáciu budú ceny domov pokračovať v poklese aj v nasledujúcom období.

Súvisiace články

Aktuálne správy