Japonsko intervenovalo na devízovom trhu, aby podporilo jen

Japonská vláda v piatok (21. 10.) druhýkrát v priebehu mesiaca intervenovala na devízovom trhu, aby podporila domácu menu. Jen sa totiž oslabil na 32-ročné minimum, keď sa jeho kurz dostal takmer až na 152 JPY/USD.
Japonsko sa snaží podporiť padajúcu menu, keďže centrálna banka (BoJ) pokračuje vo svojej ultra uvoľnenej menovej politike, zatiaľ čo ostatné centrálne banky po celom svete v snahe o skrotenie inflácie zvyšujú úrokové sadzby. Tým sa zvyšuje rozdiel medzi úrokovými sadzbami v USA a Japonskom, čo spôsobuje, že jen sa voči doláru výrazne oslabuje. Podľa expertov BoJ bude nakoniec musieť zvýšiť úrokové sadzby.
Kurz dolára voči jenu sa v piatok dostal až na 151,94 JPY/USD, čo bolo najviac od roku 1990. Vládne intervencie následne stlačili kurz o viac než 7 jenov na 144,50 JPY/USD.
Podľa zdroja agentúry Reuters japonské ministerstvo financií intervenovalo v piatok od 14.45 h SELČ vo viacerých stupňoch. Japonské ministerstvo financií sa odmietlo vyjadriť k intervenciám, ktoré agentúre Reuters potvrdili dva zdroje oboznámené so záležitosťou.
Ministerstvo financií už predtým intervenovalo 22. septembra, keď podľa odhadov tokijských brokerských firiem nakúpilo rekordných 3,6 bilióna JPY (24,39 miliardy eur).
Minister financií Šuniči Suzuki rovnako ako tajomník ministerstva financií pre devízový trh Masato Kanda opakovane signalizovali, že ministerstvo je pripravené intervenovať, aby znížili volatilitu jenu. Suzuki v piatok tesne pred intervenciou vyhlásil, že vláda je pripravená striktne zasiahnuť proti špekulantom.

Súvisiace články

Aktuálne správy