Rusi opäť hasia rozpočet: Z Fondu národného bohatstva vyberajú bilión rubľov

, oPeniazoch Foto: TASR/AP

Prostriedky majú smerovať najmä na úplné plnenie sociálnych záväzkov voči občanom, substitúciu verejných pôžičiek, splátky štátneho dlhu a poskytovanie úverov krajom.

Ruské rozpočtové problémy pokračujú. Po tom, čo v septembri nariadili tamojšie úrady šetrenie všetkým rezortom okrem obrany, prichádza na rad aj čerpanie prostriedkov z Fondu národného bohatstva. To je fond, ktorý si Rusi roky tvorili z príjmov z predaja fosílnych palív a má funkciu akejsi rezervy do zlého počasia.

Prečítajte si tiež: Rusko kriesi symbol sovietskej éry: Ešte tento rok plánujú obnoviť výrobu áut značky Moskvič

Vyberú až desatinu úspor

Aktuálne totiž ruská vláda podľa agentúry TASS požiadala o vyčlenenie až 1 bilióna rubľov na pokrytie tohtoročného deficitu federálneho rozpočtu. V prepočte to predstavuje vyše 16 miliárd amerických dolárov. Podľa údajov z ruského ministerstva financií bolo pritom vo fonde vo februári tohto roka zhruba 175 miliárd amerických dolárov. Avizovaná suma na uhasenie tohtoročného rozpočtového schodku Ruska by tak zodpovedala zhruba desatine celkových zdrojov fondu.

Ako ďalej informuje ruská agentúra TASS, prostriedky majú smerovať najmä na úplné plnenie sociálnych záväzkov voči občanom, substitúciu verejných pôžičiek, splátky štátneho dlhu a poskytovanie úverov krajom. Dekrét na vyčlenenie spomenutého bilióna rubľov vydal vo štvrtok ruský premiér Michail Mišustin.

Nariadili aj šetrenie

Ide tak o ďalší krok, ktorým sa ruská vláda snaží riešiť svoje rozpočtové problémy. Ako sme informovali v septembri, ruská vláda vtedy nariadila 10-percentné šetrenie všetkých rezortov v rokoch 2022 a 2023. Tieto škrty by sa pritom údajne nemali dotknúť dôchodcov, platov štátnych zamestnancov, či zdravotníctva. Výnimkou je obrana, na ktorú sa mali výdavky naopak zvýšiť.

Prečítajte si tiež: Rusi hasia problémy s rozpočtom. Šetriť musia všetky rezorty okrem obrany.

Ruské rozpočtové problémy sú pritom výsledkom viacerých faktorov. Počínajúc uvalenými sankciami, cez recesiu v ekonomike až po posilnenie rubľa. Len za obdobie od júna do konca augusta tak štát vygeneroval rozpočtový deficit takmer 1,5 bilióna rubľov a de facto vymazal celý naakumulovaný prebytok z predchádzajúcich mesiacov roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy