Inflácia búra doterajšie istoty: Francúzski potravinári menia kvôli zdražovaniu vajec receptúry

, ČTK Foto: pexels.com/Polina Tankilevitch

Zmena receptúry môže spočívať v zmene druhu vajec, znížení ich objemu alebo výnimočne v ich výmene za alternatívy, ako sú hrachové alebo mliečne bielkoviny.

Viac ako dvojnásobné zvýšenie cien vajec vo Francúzsku prinútilo niektoré potravinárske spoločnosti znížiť výrobu alebo zmeniť receptúry. S odvolaním sa na francúzskych producentov vajec o tom informovala agentúra Reuters. Za rastom ceny vajec stojí zvyšovanie nákladov na krmivo a energie a nedostatok zásob po historicky najhoršej kríze vtáčej chrípky, ktorá tento rok postihla Európsku úniu aj Spojené štáty.

V každom regióne boli utratené desiatky miliónov kusov hydiny. Svetová produkcia vajec, ktorá vlani dosiahla 1,5 bilióna kusov, by mala tento rok po prvý raz klesnúť, uviedla francúzska priemyselná skupina CNPO.

Bezprecedentná situácia

„Nachádzame sa v bezprecedentnej situácii. V predchádzajúcich krízach sme spoliehali na dovoz, najmä zo Spojených štátov, ale tento rok je situácia zlá všade,“ uviedol podpredseda CNPO Loic Coulombel.

„Niektoré spoločnosti už začali meniť receptúry alebo zastavili výrobné linky. Na výrobu koláčov alebo vaječných cestovín je potrebných veľa vajec,“ dodal.

Zmena receptúry môže spočívať v zmene druhu vajec, znížení ich objemu alebo výnimočne v ich výmene za alternatívy, ako sú hrachové alebo mliečne bielkoviny.

Rast cien vajec až o pätinu

Ceny vajec vo francúzskych supermarketoch vzrástli od začiatku roka približne o 15 až 20 percent v dôsledku zákona, ktorý ceny potravín v supermarketoch stanovuje podľa nákladov výrobcov na krmivo.

Súvisiace články

Aktuálne správy