Keď dcéra prekoná matku: Volkswagen už nie je najhodnotnejšou automobilkou Európy

, TASR Foto: TASR/AP

Iba pár dní pôsobenia na burze stačilo výrobcovi luxusných automobilov Porsche na to, aby stal najhodnotnejšou automobilkou na starom kontinente. Predbehol totiž svoju materskú firmu Volkswagen.

Firma Porsche sa stala na burze najhodnotnejšou európskou automobilkou. Jej akcie sa dnes dopoludnia vyšplhali na 93 eur, čo výrobcu luxusných športových vozidiel ohodnotilo na 85 miliárd eur. Spoločnosť tak čo do ocenenia predstihla svoj materský koncern Volkswagen.

Prečítajte si tiež: Akcie Porsche sa na trhu uviedli rastom. IPO firmu ohodnocuje na 75 miliárd eur.

S akciami Porsche sa ako so samostatným titulom začalo obchodovať minulý týždeň. Začiatkom tohto týždňa oslabovali spolu s poklesom celého trhu, ale potom ich svojimi nákupmi podporili investičné banky.

Volkswagen momentálne zaostáva o miliardy

Materská spoločnosť Volkswagen má teraz trhovú hodnotu 77,7 miliardy eur. Treťou najoceňovanejšou európskou automobilkou je s 57,2 miliardy eur Mercedes-Benz a za ním nasleduje Stellantis s 39,7 miliardy eur.

Prečítajte si tiež: Budú akcie Škody či Audi na predaj? Úspešný vstup Porsche na burzu materský koncern Volkswagen posmeluje.

Generálny riaditeľ Volkswagenu Oliver Blume povzbudený úspechom Porsche tento týždeň oznámil, že nariadil aj ostatným koncernovým značkám, aby sa začali pripravovať na vstup na burzu. Nespresnil však, či sú ďalšie vstupy koncernových značiek naozaj v pláne.

Súvisiace články

Aktuálne správy