Vlastniť kúsok legendy? Airbus vydraží časti svojho obrieho lietadla A380.

, ČTK Foto: pixabay.com/Andreas Munich

Záujemcovia budú môcť tiež získať umelecké diela vytvorené pouličnými umelcami s využitím rôznych častí lietadla, napríklad lopatiek motora.

Milovníci lietadiel získajú možnosť vlastniť časť dvojposchodového dopravného lietadla Airbus A380. Firma totiž od 13. do 15. októbra organizuje aukciu, v ktorej ponúkne zhruba 500 častí tohto stroja. Medzi ponúkanými predmetmi sú lampy, bar, vozíky, sedadlá, označenie núdzových východov, detské postieľky a dokonca aj záchranné lano z kokpitu. Záujemcovia budú môcť tiež získať umelecké diela vytvorené pouličnými umelcami s využitím rôznych častí lietadla, napríklad lopatiek motora. Airbus to uviedol vo svojom oznámení.

Umývadlo za dve tisícky

Agentúra Bloomberg upozornila, že napríklad umývadlo z falošného mramoru z kabíny prvej triedy sa predáva za 2000 amerických dolárov.

Letová ukážka najväčšieho dopravného lietadla sveta Airbus A380 počas Medzinárodných leteckých dní (MLD) SIAF 2017 na Leteckej základni Sliač 26. augusta 2017. Foto: TASR

Najväčšie lietadlo na svete pre prepravu cestujúcich Airbus predstavil v roku 2005. Je jediným dvojposchodovým lietadlom v plnej dĺžke. Najväčšími odberateľmi tohto lietadla sa stali aerolinky Emirates. Lietadlo malo pôvodne spôsobiť revolúciu v civilnom letectve, neefektívny dizajn a nízky dopyt v čase pandémie choroby covid-19 ale firmu Airbus donútili, aby výrobu lietadla v roku 2021 ukončila.

Zisk poputuje na humanitárne účely

Väčšina dielov ponúkaných v aukcii je z lietadla A380 MSN13, ktoré bolo uvedené do prevádzky v roku 2008. Zisk z aukcie získa nadácia Airbusu na pomoc financovaniu humanitárnych aktivít.

Súvisiace články

Aktuálne správy