Tesla hlási rekordný odbyt. Napriek tomu zaostal za očakávaniami.

, ČTK Foto: TASR/AP

Automobilka, na čele ktorej stojí podnikateľ Elon Musk, v správe upozornila, že s pokračujúcim rastom produkcie čelí čoraz väčším logistickým problémom pri preprave vyrobených áut k zákazníkom.

Americký výrobca elektromobilov Tesla v treťom štvrťroku dodal zákazníkom rekordných 343 830 vozidiel. Oproti druhému štvrťroku sa tak odbyt zvýšil o 35 percent. Vyplýva to z údajov, ktoré firma zverejnila na svojej internetovej stránke. Dodávky v treťom štvrťroku však zaostali za očakávaniami analytikov, ktorí ich podľa prieskumu spoločnosti Refinitiv odhadovali v priemere na viac ako 359 000 vozidiel.

Logistické problémy

Automobilka, na čele ktorej stojí podnikateľ Elon Musk, v správe upozornila, že s pokračujúcim rastom produkcie čelí čoraz väčším logistickým problémom pri preprave vyrobených áut k zákazníkom. Niektorí analytici navyše varujú, že spomaľovanie svetovej ekonomiky by mohlo mať negatívny dopad na dopyt.

"Ekonomické problémy majú na Teslu stále predovšetkým logistické dopady. Ale domnievam sa, že sa objavujú aj určité ťažkosti na strane dopytu," povedal agentúre Reuters analytik Dan Ives zo spoločnosti Wedbush Securities. "Nad automobilovým sektorom sa sťahujú temné mračná. A Tesla nie je imúnna," dodal.

Pozastavená výroba v Šanghaji

Tesla v treťom štvrťroku zvýšila výrobu na 369 923 vozidiel z 258 580 v druhom kvartáli, keď produkciu narušilo dočasné pozastavenie prevádzky fabriky v Šanghaji kvôli koronavírusovým reštrikciám. "S rastom objemu našej produkcie je čoraz ťažšie zabezpečiť kapacity na prepravu vozidiel," uviedla automobilka. Finančné výsledky za tretí štvrťrok firma zverejní 19. októbra.

Dlhodobým cieľom Tesly je zvyšovať dodávky zákazníkom v priemere o 50 percent ročne. Aby v tomto roku tento cieľ dosiahla, musí automobilka vo štvrtom štvrťroku dodať zákazníkom zhruba 495 000 vozidiel, upozornil denník The Wall Street Journal.

Súvisiace články

Aktuálne správy