Do Chorvátska sa vrátil turistický boom. Príjmy z cestovného ruchu zrejme dosiahnu rekord.

, ČTK Foto: pexels.com/Spencer Davis

Príjmy z cestovného ruchu tvoria v krajine mimo obdobia pandémie vyše 20 percent hrubého domáceho produktu.

Chorvátsko očakáva, že príjmy zo zahraničnej turistiky budú tento rok vyššie ako v rekordnom roku 2019, čo bol zároveň posledný rok pred vypuknutím pandémie covidu-19. Národná banka príjmy podľa agentúry DPA odhaduje na 11,3 miliardy eur. V roku 2019 utŕžila krajina pri Jadranskom mori 10,5 miliardy eur z cestovného ruchu.

Cestovný ruch tvorí pätinu HDP

Od začiatku roka zaznamenalo štvormiliónové Chorvátsko 17 miliónov turistických príchodov a 99 miliónov prenocovaní, uviedla ministerka pre cestovný ruch Nikolina Brnjacová. Príjmy z cestovného ruchu tvoria v krajine mimo obdobia pandémie vyše 20 percent hrubého domáceho produktu (HDP).

Od 1. januára 2023 chorvátsku národnú menu kunu nahradí euro. Chorvátsko zatiaľ nie je súčasťou schengenského priestoru voľného pohybu, aj keď dlhodobo spĺňa potrebné podmienky. Najmä na hraniciach so severným susedom v EÚ Slovinskom vznikajú počas dovolenkovej cestovnej sezóny vždy dlhé dopravné zápchy. Záhreb dúfa, že krajina sa k Schengenu pripojí pred začiatkom budúcej turistickej sezóny.

Súvisiace články

Aktuálne správy