Priemerná mzda v potravinárstve SR v 2. štvrťroku stúpla o 7 % na 1190 eur

Priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle SR v 2. štvrťroku 2022 dosiahla úroveň 1190 eur. To predstavuje medziročné zvýšenie o 7 %. Uviedol to pre TASR Matej Korpáš zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).
Najvyšší medziročný nárast priemernej mesačnej mzdy sa podľa neho zaznamenal vo výrobe hotových krmív, kde sa priemerná mzda zvýšila oproti 2. štvrťroku 2021 o 14,6 %. Vo výrobe piva a sladu sa priemerná mesačná mzda zvýšila o 14,2 % a v odvetví stáčania prírodných minerálnych vôd a výroby nealko nápojov mzda stúpla o 11,6 %.
Medziročný pokles priemernej mesačnej mzdy sa evidoval vo výrobe, spracovaní a konzervovaní mäsa a mäsových výrobkov, kde sa priemerná mzda znížila oproti 2. štvrťroku 2021 o 9,8 %.
Viac ako priemernú mesačnú mzdu v potravinárskom priemysle v 2. štvrťroku 2022 dosiahli zamestnanci vo výrobe piva a sladu 1647 eur, v odbore stáčania prírodných minerálnych vôd a výrobe nealko nápojov 1504 eur, vo výrobe kakaa, čokolády a cukroviniek 1450 eur, vo výrobe rastlinných a živočíšnych olejov a tukov 1357 eur, vo výrobe hotových krmív 1353 eur, v odvetví ostatných potravinárskych výrobkov 1314 eur, v odvetví úpravy a spracovania mlieka 1276 eur, vo výrobe trvanlivých pekárskych výrobkov 1272 eur a vo výrobe hroznového vína 1192 eur.
Najvyššia priemerná mesačná mzda v 2. štvrťroku 2022 sa dosiahla pri výrobe piva a sladu, 1647 eur, a najnižšia pri výrobe pekárskych výrobkov vrátane cukrárskych okrem trvanlivých výrobkov vo výške 916 eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy