Najväčší jadrový reaktor v Európe prvýkrát dosiahol plný výkon

, ČTK Foto: pixabay.com/Merja Partanen

Všetky tri reaktory elektrárne Olkiluoto teraz majú na fínskej produkcii elektriny podiel 40 percent,

Najnovší a najväčší jadrový reaktor v Európe po prvý raz dosiahol najvyšší výkon, čo prináša úľavu napätému trhu s elektrinou v regióne. Fínsky reaktor Olkiluoto-3 minulú noc po prvý raz dosiahol plný výkon 1600 megawattov, uviedol jeho prevádzkovateľ Teollisuuden Voima Oyj (TVO). Reaktor je stále v štádiu testovania, jeho pravidelná prevádzka sa má začať v decembri. Všetky tri reaktory elektrárne Olkiluoto teraz majú na fínskej produkcii elektriny podiel 40 percent, uviedla agentúra Bloomberg.

Dôležité dodávky elektriny

Elektráreň zabezpečuje dôležité dodávky pre krajinu po tom, ako bol v máji úplne prerušený dovoz z Ruska. Prevádzkovateľ fínskej rozvodnej siete varoval pred výpadkami elektriny v tohtoročnej zime, keď Európa čelí najhoršej energetickej kríze za niekoľko posledných desaťročí.

Reaktor stál prevádzkovateľa zhruba 6,4 miliardy USD a testuje sa od marca. Jeho výstavba sa začala v roku 2005, v tom čase mal byť najväčší na svete. Odvtedy sa však objavili aj väčšie a teraz je podľa TVO tretím najvýkonnejším na svete.

Súvisiace články

Aktuálne správy