EÚ má plán: Ministri schválili prerozdeľovanie ziskov v energetike a program úspor elektriny

, ČTK Foto: TASR

Jedna z častí krízového balíka schváleného na mimoriadnej energetickej rade stanovuje limit 180 eur za megawatthodinu (MWh) pre príjmy elektrární využívajúcich lacnejšie zdroje ako plyn.

AKTUALIZOVANÉ 13:09

Členské krajiny Európskej únie sa v snahe zmierniť dopady aktuálnej energetickej krízy dohodli na znižovaní spotreby elektriny a zdanení mimoriadnych ziskov elektrární a dodávateľov fosílnych palív. Peniaze odobrané energetickým spoločnostiam plánujú využívať na podporu zraniteľných skupín obyvateľov a podnikov alebo na financovanie úsporných opatrení. Dosiahnutie politickej dohody oznámilo české predsedníctvo v Rade EÚ.

Limit na príjmy z elektriny

Jedna z častí krízového balíka schváleného na mimoriadnej energetickej rade stanovuje limit 180 eur za megawatthodinu (MWh) pre príjmy elektrární využívajúcich lacnejšie zdroje ako plyn. Všetky príjmy nad touto hranicou môžu štáty využiť na vlastné opatrenia.

Plán povinných úspor elektriny sa týka vybraných hodín s najvyššou spotrebou, pričom cieľom je dosiahnuť v týchto úsekoch aspoň päťpercentné zníženie. "Špičkové hodiny" majú spolu tvoriť desatinu zimných mesiacov, ich výber je rovnako ako konkrétne úsporné opatrenia na rozhodnutí jednotlivých krajín únie. Cieľom je minimalizovať využívanie paroplynových elektrární, ktoré vstupujú do hry v časoch maximálneho dopytu a ktorých vysoké náklady tlačia cenu elektriny na predtým nevídané hodnoty.

Zdanenie dodávateľov fosílnych palív

Tretím pilierom prijatého súboru je najmenej 33-percentné zdanenie mimoriadnych príjmov spoločností dodávajúcich fosílne palivá. Takzvaný solidárny príspevok sa bude vypočítavať zo ziskov z tohto a budúceho roka, pričom za takzvane prebytočné sú považované zisky nad hranicou 120 percent priemeru z posledných štyroch rokov.

EÚ dúfa, že tieto zásahy pomôžu domácnostiam a firmám prekonať nadchádzajúce zimné mesiace, počas ktorých hrozia rozsiahle problémy v dôsledku obmedzení dodávok plynu z Ruska. Podľa odhadov Európskej komisie (EK) by mohlo odoberanie príjmov za lacnejšiu elektrinu v kombinácii s príspevkami od sektora fosílnych palív priniesť do rozpočtov únijných krajín až 140 miliárd eur. Limit 180 eur za MWh a povinné úspory majú nadobudnúť účinnosť začiatkom decembra.

"Máme zhodu," uviedol dopoludnia na twitteri český minister priemyslu a obchodu Jozef Síkela, ktorý dnešnému rokovaniu predsedá. "Tentoraz sme schválili mechanizmus, ktorý umožní vrátiť peniaze vyberané kvôli vysokým cenám energií späť domácnostiam a firmám," dodal. Po dnešnej "politickej dohode" sú únijné krízové opatrenia v zásade hotové, ich definitívne schválenie sa očakáva na budúci týždeň.

Krajiny prijímajú aj národné opatrenia

Spoločný postup EÚ prichádza po tom, ako mnohé krajiny zaviedli národné opatrenia s cieľom zmierniť dopady vysokých cien energií a odvrátiť rozsiahle sociálne problémy či uzatváranie vo výrobe. Veľkoobchodná cena elektriny sa v únii v lete vyšplhala až na 1000 eur za MWh, načo tento mesiac klesla zhruba na polovicu. Únijní predstavitelia nárast pripisujú predovšetkým Rusku, ktoré dramaticky znížilo dodávky plynu, čo viedlo k prudkému zdraženiu suroviny.

Európsky blok momentálne hľadá cestu, ako tento vývoj zvrátiť, zatiaľ však nenachádza zhodu na konkrétnom spôsobe. Mnohé členské krajiny žiadajú o zastropovanie ceny plynu dovážaného na lodiach aj sieťach plynovodov, Európska komisia však dáva najavo, že uprednostňuje iné cesty.

Súvisiace články

Aktuálne správy