Inflácia v eurozóne zrýchlila v septembri na dvojcifernú úroveň

Medziročná miera inflácie sa zrýchlila tento mesiac na nový rekord, pričom dosiahla dvojcifernú úroveň. TASR o tom informuje na základe údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat, ktorý v piatok zverejnil rýchly odhad.
Odhad štatistického úradu poukazuje na prudké zrýchľovanie rastu spotrebiteľských cien v menovej únii. V auguste dosiahla medziročná inflácia 9,1 % a ekonómovia očakávali, že rast spotrebiteľských cien sa zrýchli na 9,7 %.
Ako Eurostat dodal, najvýraznejšie sa pod zrýchlenie inflácie opäť podpísali ceny energií. Tie zrýchlili rast z 36,8 % v auguste na 40,8 %. Nasledovali ceny potravín, alkoholických nápojov a tabakových výrobkov, ktoré v septembri vzrástli medziročne o 11,8 %, zatiaľ čo v auguste rast dosiahol 10,6 %. Neenergetické priemyselné tovary zrýchlili rast cien z 5,1 % na 5,6 % a rýchlejšie rástli aj ceny služieb. Tie sa v septembri zvýšili o 4,3 %, zatiaľ čo v auguste vzrástli o 3,8 %.
Z jednotlivých členských štátov eurozóny najprudšie rástli spotrebiteľské ceny v pobaltských krajinách. V Estónsku dosiahla medziročná inflácia 24,2 %, V Litve 22,5 % a Lotyšsku 22,4 %. Dvojciferné hodnoty dosiahla miera inflácie aj v Holandsku (17,1 %), na Slovensku (13,6 %), v Grécku (12,1 %), Belgicku (12 %), Rakúsku (11 %), Nemecku (10,9 %) a Slovinsku, kde predstavovala 10,6 %. Najnižšiu infláciu zaznamenalo v septembri Francúzsko, a to na úrovni 6,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy