Zlé správy z Nemecka: Tamojšia ekonomika sa zrejme taktiež poklesu nevyhne

, TASR Foto: TASR/DPA

Vedúce nemecké ekonomické inštitúty prudko zhoršili odhad tohtoročného rastu nemeckého hospodárstva a v prípade budúceho roka namiesto viac než 3-percentného rastu očakávajú pokles.

Vedúce nemecké ekonomické inštitúty prudko zhoršili odhad tohtoročného rastu nemeckého hospodárstva a v prípade budúceho roka namiesto viac než 3-percentného rastu očakávajú pokles. Navyše, ak by došlo k naplneniu krízového scenára, pokles ekonomiky v roku 2023 môže dosiahnuť takmer 8 %.

Štyri ekonomické inštitúty (RWI, Ifo, IWH a IfW Kiel) zhoršili prognózu rastu najväčšej európskej ekonomiky v porovnaní s predchádzajúcim odhadom spred pol roka zhruba na polovicu. Očakávajú, že tento rok rast nemeckej ekonomiky dosiahne 1,4 %, zatiaľ čo na jar počítali s rastom o 2,7 %.

Nemecká ekonomika má budúci rok klesnúť

Ešte horšie vidia ekonómovia vývoj ekonomiky Nemecka v budúcom roku. V jarnej prognóze uvádzali zrýchlenie rastu na 3,1 %, teraz počítajú s tým, že nemecká ekonomika zaznamená pokles, a to o 0,4 %.

"Kríza na trhu s plynom má vážne dôsledky pre nemecké hospodárstvo," uviedli inštitúty. "Rastúce ceny plynu drasticky zvyšujú náklady na energie, čo vedie k masívnemu znižovaniu kúpnej sily," dodali vo vyhlásení.

V prípade rizikového scenára, ktorý predpokladá mimoriadne tuhú zimu, nedostatok zemného plynu a nedostatočné šetrenie energiami, počítajú inštitúty v budúcom roku s poklesom ekonomiky až o 7,9 %. Pokles potom zaznamená nemecké hospodárstvo aj v roku 2024, pričom inštitúty ho odhadujú na úrovni 4,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy