Akcie Porsche sa na trhu uviedli rastom. IPO firmu ohodnocuje na 75 miliárd eur.

, ČTK Foto: TASR/AP

Primárna verejná ponuka (IPO) akcií Porsche je najväčšia na frankfurtskej burze od roku 1996, keď tam vstúpil Deutsche Telekom.

AKTUALIZOVANÉ 12:39

O akcie automobilky Porsche je záujem, po vstupe na burzu dnes otvorili na 84 eurách. Koncern Volkswagen predtým stanovil emisnú cenu na 82,50 eura za kus, čo bolo na hornej hranici oznámeného cenového rozpätia. Primárna verejná ponuka (IPO) akcií Porsche je najväčšia na frankfurtskej burze od roku 1996, keď tam vstúpil Deutsche Telekom. Primárna verejná ponuka automobilku Porsche ohodnocuje na 75 miliárd eur.

Akcie Porsche sa posunuli k 85 eurám

Okolo 11: 00 SELČ sa akcie Porsche obchodovali nad 84,80 eura. Akcie holdingu Porsche SE odpisovali 12,2 percenta na 61,90 eura, zatiaľ čo akcie koncernu Volkswagen strácali 6,6 percenta na 131,42 eura.

Agentúra Reuters predtým napísala, že v prípade dosiahnutia hornej hranice stanoveného rozpätia by vstup Porsche na burzu znamenal tretiu najväčšiu IPO v európskej histórii.

Porsche je perla skupiny

"Porsche bolo a je perlou skupiny Volkswagen," povedal investičný riaditeľ spoločnosti Capitell Chris-oliver Schickentanz. "Počas IPO sa jasne ukázalo, akú hodnotu trh spoločnosti Porsche prináša. To má samozrejme pozitívny vplyv aj na akcionárov Volkswagenu," dodal.

Spokojnosť so otváracou cenou akcií vyjadril šéf Porsche Oliver Blume. V rozhovore s agentúrou Reuters sa pokúsil rozptýliť obavy z toho, že zároveň vedie aj materský koncern. Uviedol, že nie je nezvyčajné viesť značku a spoločnosť zároveň.

Investície do elektromobility

Automobilka Porsche vydala celkovo 911 miliónov akcií, z toho polovicu kmeňových a polovicu prioritných. V rámci vstupu na burzu bolo investorom ponúknutých až 113,875.000 prioritných akcií. Tie majú proti kmeňovým akciám prednosť napríklad pri vyplácaní dividend, ale nie sú s nimi spojené hlasovacie práva.

Volkswagen plánuje získané peniaze použiť okrem iného na financovanie miliardových investícií do elektromobility a digitálnych technológií. Celkový výťažok z predaja akcií v rámci IPO by mal podľa Reuters dosiahnuť až 19,5 miliardy eur. Podľa skorších informácií pripadne takmer 49 percent výnosu akcionárom koncernu, o čom sa bude hlasovať na decembrovom mimoriadnom valnom zhromaždení.

Súvisiace články

Aktuálne správy