Ťažba bitcoinov má od ekologickej stále ďaleko. Poháňajú ju najmä fosílne palivá.

, ČTK Foto: pexels.com/Crypto Crow

Ťažba bitcoinov zatiaľ stále nie je príliš ekologická. Za rok do tohto januára sa podarilo dosiahnuť iba minimálne zvýšenie udržateľnej energie, ktorá sa pri ťažbe používa. Ukázal to prieskum Cambridgeskej univerzity CBECI.

Cena bitcoinu pri dnešnom obchodovaní v Ázii prvýkrát za týždeň vzrástla nad 20 000 amerických dolárov a pripisovala si viac ako päť percent. Kryptomeny zdražovali vďaka širšiemu záujmu o rizikovejšie aktíva, uviedla agentúra Reuters. Vlani v novembri sa bitcoin predával za rekordných zhruba 69 000 dolárov.

Ťažba označuje proces, keď sa výpočtový výkon počítačov využíva na riešenie zložitých matematických úloh, ktoré slúžia na potvrdzovanie kryptomienkových transakcií. Za to dostávajú prevádzkovatelia týchto počítačov odmenu v podobe určitého množstva mincí danej kryptomeny, napríklad bitcoinu. Tento proces spotrebúva elektrickú energiu a jeho silná závislosť od znečisťujúcich fosílnych palív, ako napríklad uhlia, vyvoláva kritiku zo strany politikov, investorov a ekológov. Tí sa obávajú dopadu na globálne otepľovanie.

Bitcoin stále poháňajú najmä fosílne palivá

Množstvo projektov hľadá spôsoby, ako presunúť ťažbu bitcoinov k čistejšej energii. Fosílne palivá však tento rok v januári stále tvorili približne 62 percent energetického mixu bitcoinu, o rok skôr to bolo 65 percent. Použitie elektriny z uhlia síce kleslo zo 47 na 37 percent, bitcoin je ale čoraz závislejší od plynu, ktorý v januári tvoril štvrtinu energetického mixu. O rok skôr to bolo 16 percent.

Prečítajte si tiež: Prvá ekologická kryptomena? Ethereum rapídne skresáva spotrebu elektriny

Úloha udržateľnej energie v mixe takmer nevzrástla, zvýšila sa z 35 približne na 38 percent. Do tejto kategórie patrí jadrová, vodná, veterná a solárna energia. Podiel vodnej energie dokonca klesol, a to z 20 percent na 15.

Ťažba bitcoinov je väčšinou neregulovaná a nepriehľadná, údaje zhromažďuje iba málo centralizovaných orgánov. Cambridgeská štúdia vychádza z údajov o geografickom rozložení ťažby vo svete a energetickom mixe jednotlivých krajín. Jej závery sa znateľne odchyľujú od odhadov amerického orgánu Bitcoin Minig Council, ktorý v júli uviedol, že podiel obnoviteľnej energie v energetickom mixe bitcoinu je zhruba 60 percent.

Emisie takmer 50 miliónov ton

Emisie skleníkových plynov z ťažby bitcoinu by mali tento rok predstavovať 48,4 milióna ton. To je približne o 14 percent menej ako odhadované emisie za rok 2021, uviedla CBECI.

Server Blockchain.com upozornil, že celosvetové príjmy z ťažby bitcoinov klesli v čase energetickej krízy na 17,2 milióna amerických dolárov denne. V porovnaní s vlaňajším novembrom to predstavuje pokles o 72 percent. Vtedy ťažobníci denne zarábali 62 miliónov dolárov. Analytik spoločnosti Blockware Solutions Joe Burnett upozornil, že zatiaľ čo cena bitcoinu klesla, náročnosť ťažby sa zvýšila a ceny energií prudko vzrástli.

Súvisiace články

Aktuálne správy