Rast úverov domácnostiam v eurozóne bol v auguste stabilný

Rast úverov domácnostiam v eurozóne bol v auguste stabilný a rast firemných úverov v eurozóne sa dokonca zrýchlil, zatiaľ čo tempo rastu peňažnej zásoby sa minulý mesiac spomalilo. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v utorok zverejnila Európska centrálna banka (ECB).
Podľa ECB úvery domácnostiam v eurozóne v auguste 2022 vzrástli medziročne o 4,5 %. To bolo rovnaké tempo ako v predchádzajúcom mesiaci a blízko júnového maxima 4,6 %, čo bolo najväčšie tempo ich rastu od roku 2008.
Zároveň rast úverov celému súkromnému sektoru vrátane domácností a nefinančných spoločností sa v auguste zrýchlil na 6,7 % zo 6,3 % v júli, pričom úvery firmám vyskočili o 8,7 %, najviac od januára 2009, po zvýšení o 7,7 % v júli.
Aj medziročné tempo rastu menového agregátu M3, ktorý je indikátorom peňažnej zásoby v eurozóne, sa v auguste zrýchlilo na 6,1 % z 5,7 % v júli (revidované z 5,5 %).
Medziročný rast užšieho peňažného agregátu M1, ktorý zahŕňa obeživo a vklady na bežných účtoch, dosiahol v auguste 6,8 %, čo je nezmenená úroveň v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom.

Súvisiace články

Aktuálne správy