Euro a britská libra sa v pondelok výrazne oslabili

Euro a britská libra sa na začiatku nového týždňa výrazne oslabili. Dôvodom sú očakávania, že americká centrálna banka (Fed) bude pokračovať v razantnom sprísňovaní menovej politiky, rovnako ako slabé ekonomické vyhliadky.
Kurz eura v noci na pondelok padol až na 0,9554 USD/EUR a dostal sa na najnižšiu úroveň od roku 2002. Európska centrálna banka (ECB) stanovila v pondelok popoludní referenčný kurz eura na 0,9646 (v piatok 0,9754) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 1,0367 (1,0252) eura. Spoločná mena neskôr vymazala väčšinu strát a podvečer sa predávala po 0,9667 USD.
Ešte výraznejšie sa oslabila britská libra, ktorej kurz voči americkému doláru padol na rekordné minimum. Výpredaj spustili pochybnosti o zdraví britských verejných financií. Minister financií Kwasi Kwarteng ešte v piatok (23. 9.) ohlásil historické zníženie daní, ktoré sa má financovať prostredníctvom najprudšieho zvýšenia pôžičiek verejného sektora od roku 1972.
Ešte v piatok libra padla o 3,61 %, potom v noci na pondelok v ázijskom obchodovaní jej kurz padol až na 1,0327 USD/GBP. V pondelok podvečer sa predávala so stratou 1,4 % po 1,0705 USD. Libra sa od začiatku roka voči doláru oslabila o viac než 20 % a v septembri zrejme zaznamená najprudší mesačný pokles od novembra 2008.
Dolár je ako hlavná svetová rezervná mena považovaný za bezpečný prístav v časoch turbulencií a neistoty a profituje z kríz a geopolitického napätia. Takisto ho podporuje agresívne sprísňovanie menovej politiky Fedu.
Okrem energetickej krízy, zhoršujúcich sa ekonomických vyhliadok eurozóny, má na spoločnú európsku menu negatívny vplyv aj volebné víťazstvo pravicových a euroskeptických strán v Taliansku. Reakcia na výsledok volieb však bola len mierna, keďže sa očakával a už bol vo veľkej miere započítaný v kurze eura.

Súvisiace články

Aktuálne správy