Reuters: Päť krajín EÚ chce zákaz dovozu diamantov z Ruska, čaká sa reakcia Belgicka

, ČTK Foto: TASR/AP

Očakáva sa, že Európska komisia (EK) ako orgán s výkonnými právomocami budúci týždeň členským štátom predloží oficiálny návrh na zavedenie ďalších sankcií. Päť únijných krajín navrhuje zaviesť odvetný zákaz dovozu diamantov z Ruska, kde je spoločnosť Alrosa najväčším producentom surových diamantov na svete.

Od 24. februára, keď ruské vojská začali inváziu na Ukrajinu, už EÚ zaviedla šesť sankčných balíkov namierených proti Rusku. Ak sa má vysloviť pre ďalší zákaz, potrebuje na to súhlas všetkých členských krajín.

EÚ sa začala zaoberať ďalšími protiruskými sankciami, keď ruský prezident Vladimír Putin tento týždeň rozhodol o čiastočnej mobilizácii v Rusku prvej od druhej svetovej vojny. V oblastiach na východe Ukrajiny tiež začalo referendum o ich pripojení k Rusku, hlasovanie neuznáva Ukrajina ani západné štáty.

Poľsko, Írsko, Litva, Estónsko a Lotyšsko požadujú, aby Európska únia prestala z Ruska dovážať diamanty. Uvádzajú to v spoločnom návrhu, ku ktorému sa dostala agentúra Reuters. Zákaz dovozu ale doteraz bojkotovalo Belgicko, pretože belgické mesto Antverpy je najväčším svetovým centrom obchodu s diamantmi. Centrum obchodu s diamantmi v Antverpách uviedlo, že sankcie mu znížia objem transakcií o 30 percent a že nahrajú konkurenčným centrám. Klienti by podľa antverpského centra mali mať možnosť sami sa rozhodnúť, či chcú ruské diamanty.

Belgické ministerstvo zahraničia a diplomatické zastúpenie Belgicka v EÚ na informácie agentúry Reuters bezprostredne nezareagovali. Belgický premiér Alexander de Croo ale 14. septembra na medzinárodnej konferencii o obchode s diamantmi povedal, že prípadný zákaz by znamenal obrovskú stratu a uškodil by odvetviu, ktoré sa na belgickom exporte podieľa asi piatimi percentami a ktoré pomohlo vytvoriť asi 30-tisíc pracovných miest.

Jeden z únijných činiteľov a jeden z diplomatov zapojených do prípravy nových protiruských opatrení naznačili, že Belgicko už na svojom vete nebude v otázke obchodu s diamantmi trvať.

Po návrhu nových sankcií, ktorý pripravuje komisia, budú diplomati a ministri konať, kým nedosiahnu konsenzus. Ak sa nedohodnú, záležitosť dostanú na stôl lídri všetkých 27 členských krajín, keď sa v dňoch 6. a 7. októbra stretnú v Prahe.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy