Úroky opäť zvyšujú, rast ešte nie je na konci

, across Foto: shutterstock

Tento týždeň sme videli ďalšie z dôležitých rozhodnutí centrálnych bánk. Zasadala centrálna banka USA – Fed – ktorá rozhodla o ďalšom prudkom zvyšovaní úrokov. Výsledky zasadnutia nepotešili investorov a nepotešia ani dlžníkov. Cena peňazí v podobe úrokov sa zvýšila a financovanie z cudzích zdrojov sa predražuje. Tento trend bude nasledovať ECB aj pre to, aby zmiernila inflačné tlaky na ekonomiku. 

Zvyšovanie sadzieb ešte nedosiahlo svoj vrchol

Posledný pol rok sa centrálne banky púšťajú do intenzívneho boja s infláciou za využitia úrokových sadzieb. Fed sa dostal so základnou sadzbou na 3,25 % a agresívne trojnásobné zvýšenie o 0,75 % už uplatnil na posledných troch zasadnutiach. Scenár sa nezmení ani v decembri. Trhy už počítajú s trojnásobným zvýšením a očakávajú, že do konca roka sa sadzby v USA dostanú na 4 %. Hypotéky v USA na 30 rokov už dnes presahujú úrok 6,5 % a prakticky došlo k zmrazeniu realitného trhu – pred rokom boli sadzby na 3 %. Posledné zasadnutie prekvapilo trhy v dvoch veciach. Prvou je, že odhad jednotlivých členov výboru pre základnú úrokovú sadzbu sa posunul zo 4,0 % na 4,4%. Znamená to, že členovia ešte stále vidia priestor pre zvyšovanie sadzieb, a to aj nad 4%, teda pokiaľ inflácia neklesne na cieľovú úroveň 2 %. Druhá skutočnosť, ktorá nepotešila trhy je, že sa predĺžila doba, pre ktorú členovia výboru očakávajú vyššie základné úrokové sadzby. Niektorí investori sa utešovali tým, že keď príde recesia začiatkom budúceho roka do Spojených Štátov, Fed bude musieť rýchlo reagovať opätovným znižovaním sadzieb. Toto sa na teraz ukazuje ako nepravdepodobné, pretože členovia očakávajú prvé zníženie sadzieb až v roku 2024. Na druhej strane treba doplniť, že k rozhodnutiam pristupujú na základe ekonomických dát, a teda táto prognóza sa môže zmeniť. Na posledné rozhodnutia reagovali trhy poklesom. Rizikové aktíva ako kryptomeny či akcie zamierili k svojim posledným minimám, ktoré dosahovali ešte v júni. Nie je vylúčený ani ďalší pokles, nakoľko cyklus rastu sadzieb nedosiahol svoj koniec. ECB bude rast sadzieb nasledovať. 

Vývoj základnej úrokovej sadzby ECB a Fedu 

zdroj: Bloomberg
 

V nedeľu v Taliansku prebehnú voľby- čo to znamená pre trhy?

Vo februári 2021 nástup Maria Draghiho na premiérske kreslo priniesol určitú dôveru do poškodených talianskych trhov. Podnietil reformy a vytvoril pevné vzťahy s Bruselom. Ako bývalý guvernér ECB mal na to výborné predpoklady. Avšak po tom, čo sa mu nepodarilo zostaviť rozpočet, podal demisiu. Jeho blížiaci sa odchod prispieva k rastúcim obavám o domáce aktíva. Vo všeobecnosti sa očakáva, že nedeľné voľby v Taliansku vyhrá pravicová koalícia, čo prinesie novú neistotu pre investorov, ktorí sa už teraz trápia kvôli rastúcim úrokovým sadzbám, energetickej kríze a potenciálnej recesii. Takýto výsledok môže vyvolať pochybnosti o dokončení začatých reforiem, ktoré sú podmienkou na to, aby krajina získala prostriedky Európskej únie na urýchlenie postpandemickej obnovy. Náročná jeseň prinesie sociálne napätie a pred novou vládou stoja veľké výzvy. Pravdepodobne sa to odrazí na poklese talianskych dlhopisov, čo bude tlačiť nahor ich úroky a obsluha dlhu sa predraží. Doposiaľ boli trhy ohľadom volebného rizika relatívne optimistické, pričom pravicoví lídri počas kampane zmierňovali svoj tón. Giorgia Meloniová, ktorá sa s najväčšou pravdepodobnosťou stane budúcou talianskou premiérkou, obhajovala konštruktívnu spoluprácu s Bruselom. Menovanie ministrov, najmä pre finančnú oblasť, bude kľúčové pre trhy, ktoré majú záujem o spoľahlivú postavu. 

Vývoj úrokov na 10 ročných talianskych dlhopisoch 

zdroj: Bloomberg

 

Inflácia v Európe

Nový týždeň prinesie menej kľúčových ekonomických udalostí. V prvej polovici týždňa bude rečniť nielen guvernér Fedu Powell, ale i šéfka ECB Lagardeova. Neočakávame však žiadne zásadné vyjadrenia- všetko podstatné bolo povedané v posledných dvoch týždňoch na zasadnutiach jednej či druhej centrálnej banky. Až v druhej polovici týždňa uvidíme zaujímavejšie dáta. Pôjde o PMI výroby, čo je prieskum medzi nákupnými manažérmi, ako sa bude vyvíjať hospodárska aktivita v Číne pre najbližších 6 mesiacov. V piatok uvidíme dáta inflácie z EU za september. Očakáva sa rast inflácie na 9,6 % (vs. 9,1 % minulý výsledok). 
 

Súvisiace články

Aktuálne správy