Európska komisia chce zaviesť povinnú výrobu nedostatkových produktov v čase krízy

, ČTK Foto: SITA/AP

Európske firmy by mohli byť v prípade kríz, podobných tým spôsobeným pandémiou covidu-19 či vojnou na Ukrajine, nútené uprednostniť výrobu nedostatkových strategických produktov. Počíta s tým návrh pravidiel pre ochranu jednotného trhu v núdzových situáciách, ktorý dnes predstavila Európska komisia (EK).

Komisia návrhom reaguje na nedostatok niektorých liekov, ochranných pomôcok či surovín, s ktorými sa Európska únia stretávala najmä kvôli obmedzeniu dodávok počas pandemickej krízy.

"Musíme zabezpečiť, aby náš jednotný trh fungoval vždy, aj v krízových dobách. Musíme ho posilniť. Potrebujeme nové nástroje, ktoré nám umožnia reagovať rýchlo a kolektívne," povedala dnes k navrhovanej norme podpredsedníčka EK Margrethe Vestagerová.

Sledovanie trhu
Komisia by podľa návrhu v koordinácii s členskými štátmi mala monitorovať situáciu na jednotnom trhu. V prípade hroziaceho nedostatku strategicky dôležitých surovín či produktov by komisia mohla štáty vyzvať na vytváranie zásob. Pravidlá počítajú aj s jednoduchším prideľovaním verejných zákaziek týkajúcich sa nedostatkového tovaru či urýchleným uvádzaním výrobkov na trh pomocou rýchlejšieho procesu testovania a akreditácie.

Ak by hrozila úplne mimoriadna situácia, môže komisia vyzvať firmy na to, aby prijímali prednostné zákazky na potrebné produkty. "Spoločnosti musia buď vyhovieť, alebo vysvetliť, aké závažné dôvody majú na odmietnutie," uviedla komisia v návrhu.

Ešte viac právomocí EK
Rozhodovať o tom, či av akej podobe EÚ pravidlá prijme, budú v nasledujúcich mesiacoch členské krajiny a Európsky parlament. Niektorí diplomati už teraz podotýkajú, že členské krajiny väčšinou nemajú chuť odovzdávať komisii viac právomocí, než považujú za potrebné. Očakáva sa tiež, že budú chcieť do návrhu prehovoriť zástupcovia firiem. Napríklad lobistická skupina BusinessEurope monitoring trhu aj navrhnuté opatrenia podľa agentúry Reuters kritizovala ako "porušenie princípov primeranosti a nutnosti".

Súvisiace články

Aktuálne správy