Rusi hasia problémy s rozpočtom. Šetriť musia všetky rezorty okrem obrany.

, oPeniazoch.sk Foto: pexels.com/Dmitrij Trepolskij

Ruská vláda nariadila rozpočtovým rezortom šetrenie. Dôvodom je najvyšší prepad rozpočtových príjmov od roku 2011, informuje The Moscow Times.

Ruské štátne inštitúcie sa musia pripraviť na šetrenie. Do štátneho rozpočtu Ruskej federácie totiž priteká oveľa menej prostriedkov, než sa predpokladalo. Ako s odvolaním na denník Vedomosti informuje The Moscow Times, príjmy ruského štátneho rozpočtu sa totiž v lete prepadli najvýraznejšie minimálne od roku 2011.

Prečítajte si tiež: Podozrivá odolnosť ruskej ekonomiky v štyroch grafoch

Reakciou ruskej vlády je nariadené 10-percentné šetrenie všetkých rezortov v rokoch 2022 a 2023. Tieto škrty by sa pritom údajne nemali dotknúť dôchodkov, platov štátnych zamestnancov či zdravotníctva.

Obrane naopak pridajú

Výnimkou je však obrana. Ako uvádza The Moscow Times, balík pre program štátnej obrany, ktorý predstavuje zhruba 2 bilióny rubľov ročne, by mal zostať nedotknutý. Navyše, pripravuje sa ďalšia indexácia vojenských platov, čo by malo naopak celkové vojenské výdavky Ruska zvýšiť.

Ruské rozpočtové problémy sú pritom výsledkom viacerých faktorov. Počínajúc uvalenými sankciami, cez recesiu v ekonomike až po posilnenie rubľa. Len za obdobie od júna do konca augusta tak štát vygeneroval rozpočtový deficit takmer 1,5 bilióna rubľov a de facto vymazal celý naakumulovaný prebytok z predchádzajúcich mesiacov roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy