Britský reťazec umožní nákup potravín na splátky, inflácia je rekordná

, ČTK;ŠU SR Foto: getty images

Britský reťazec supermarketov Iceland Foods umožní svojim zákazníkom nakupovať potraviny na splátky. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Ponuka reťazca prichádza v čase, keď sa domácnosti v Británii rovnako ako v ďalších európskych krajinách musia vysporiadať s rastúcimi životnými nákladmi. Miera inflácie v Británii v júli vystúpila na 10,1 percenta, rekord za 40 rokov.

Spoločnosť Iceland Foods oznámila, že jej program Iceland Food Club ponúkne zákazníkom bezúročné pôžičky v hodnote až 100 libier, a to vo forme platobných kariet, ktorými bude možné platiť v jej obchodoch. Zákazníci potom budú pôžičky splácať prostredníctvom splátok stanovených na desať libier týždenne.

"Počas tejto neutíchajúcej krízy životných nákladov majú ľudia viac ako inokedy problémy s nákupom toľko potrebného tovaru každodennej spotreby," uviedol šéf spoločnosti Iceland Foods Richard Walker.

Miera inflácie v Británii v júli vystúpila na 10,1%, rekord za 40 rokov
Miera inflácie v Británii v júli vystúpila na 10,1 percenta, maximum od februára 1982. Prispeli k tomu najmä ceny energií, pohonných hmôt, potravín a nealkoholických nápojov, uviedol dnes britský štatistický úrad. V júni spotrebiteľské ceny vykázali medziročný nárast o 9,4 percenta.

Ekonómovia podľa agentúry Reuters predpokladali, že inflácia v júli vystúpi na 9,8 percenta. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa ceny zvýšili o 0,6 percenta.

"Dostať infláciu pod kontrolu je mojou hlavnou prioritou. Prijímame opatrenia prostredníctvom silnej a nezávislej menovej politiky, zodpovedných daňových a výdavkových rozhodnutí a reforiem na podporu produktivity a rastu," reagoval na štatistiku britský minister financií Nadhim Zahawi.

Britská centrálna banka na začiatku mesiaca zvýšila svoju základnú úrokovú sadzbu o pol percentuálneho bodu na 1,75 percenta. Prikročila tým k najvýraznejšiemu zvýšeniu úrokov od roku 1995. Zároveň predpovedala, že britská ekonomika v poslednom štvrťroku tohto roku vstúpi do recesie.

Miera inflácie v krajinách Európskej únie v júni vystúpila na rekordných 9,6 percenta. Inflácia v júli na Slovensku dosiahla 13,6 %, rástla však výrazne pomalšie ako v predošlých mesiacoch. Spotrebiteľské ceny piaty mesiac za sebou rástli dvojciferným tempom. Najvýznamnejšie výdavkové položky slovenských domácností – potraviny a bývanie vrátane energií, boli medziročne drahšie takmer o pätinu. Aktuálne ťahali ceny nahor najmä drahšie pevné palivá, chlieb a mäso. Júl však priniesol zlacňovanie pohonných hmôt.

Súvisiace články

Aktuálne správy