Prevádzkovatelia malých čerpacích staníc v Maďarsku hrozia na protest zatvorením

Na protest proti nevyplateniu štátnej podpory, súvisiacej s regulovanými cenami základných druhov pohonných látok, zatvorí v Maďarsku 19. a 20. augusta vyše 500 malých čerpacích staníc. Informuje o tom v stredu spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na server autoszektor.hu.
Mimoriadne valné zhromaždenie Asociácie nezávislých čerpacích staníc (FBSZ) schválilo stanovisko, že členské spoločnosti a podniky, tvoriace asociáciu, rozhodnú individuálne o tom, či sa k protestu pripoja, uviedla v stredu agentúra MTI.
Asociácia minulý týždeň avizovala, že na 48 hodín zatvorí 500-600 čerpacích staníc. Prevádzková odstávka bude protestom, pretože ropná spoločnosť MOL znížila objem dodávaných pohonných látok členským čerpacím staniciam FBSZ na 50 percent, pričom tieto čerpacie stanice nedostali štátnu podporu, na ktorú ale mali nárok.
Rezort poľnohospodárstva uplynulý utorok oznámil, že vláda vyčlenila 18,5 miliardy forintov (45,5 milióna eur) na podporu malých čerpacích staníc vo výške 20 forintov (0,05 eura) na liter pohonnej látky predávanej za regulovanú cenu. Podporný program už tento týždeň prijíma žiadosti, pričom žiadatelia získajú finančné prostriedky ešte v priebehu augusta.
Maďarská vláda s platnosťou od 15. novembra 2021 nariadila úradnú cenu základných druhov pohonných látok vo výške 480 forintov (1,18 eura) za liter. Od 30. júla však regulované ceny môžu využívať už iba súkromné vozidlá s maďarským evidenčným číslom, poľnohospodárske stroje a taxíky.

Súvisiace články

Aktuálne správy