Jednota dôchodcov na Slovensku pokračuje v zbere podpisov pod svoju petíciu

Jednota dôchodcov na Slovensku (JDS) pokračuje v zbere podpisov pod svoju petíciu. Zároveň vyjadruje obavy, pretože požiadavky na petícii sa javia byť s ohľadom na zdražovanie ako minimálna pomoc pre seniorov. Informovala o tom Valéria Pokorná, podpredsedníčka JDS.
Dôležité podľa JDS bude, ako rýchlo sa podarí politikom zabezpečiť pomoc pre seniorov. Podľa pondelkovej správy Štatistického úradu SR inflácia na Slovensku medziročne neprerušene rástla už 18. mesiac za sebou a dosiahla rekordných 13,6 %. Seniorom sa valorizovali dôchodky začiatkom roka o 1,3 %, čo je rozdiel 12,3 %, a krátkodobo, na dva týždne v roku pomohla „normálnejšie žiť a vydýchnuť si“ nízkopríjmovým seniorom dávka tzv. 13 dôchodok.
„Zdražovanie pokračuje nepretržite od januára 2021. Inflácia stúpla za minulý mesiac na medziročný rozdiel 13,6 %, čo je ďalší rekord za posledných 20 rokov. Medziročne sú potraviny drahšie o 20 %, ceny chleba a pečiva sú vyššie o 23,4 %, mäsa o 20 %, mlieka, syra a vajec o skoro 22 %. Ceny olejov a tukov o viac ako 50 %. V súhrne za sedem mesiacov roku 2022 sa spotrebiteľské ceny medziročne v priemere zvýšili o 11,3 %, avšak za domácnosti dôchodcov najviac zo všetkých, až o 12,2 %, pričom napríklad domácnosti zamestnancov rástli, na porovnanie, iba o 11,2 % a nízkopríjmové domácnosti o 11,4 % v porovnaní so seniorskými,“ zdôraznila Pokorná.
Podčiarkla, že seniori sú atakovaní rekordným zdražovaním. „Je otázne, či naše požiadavky z petície budú vôbec postačovať. Rozhodujúci faktor je pritom čas, raketovo nám totiž rastú počty seniorov pod hranicou chudoby. Zdržovanie poráža naše rozpočty a peňaženky, politici porážajú našu dôstojnosť a ľudskosť. Slovensko nie je krajina pre starých a chorých,“ doplnila.
Pokorná dodala, že JDS pokračuje počas prázdnin v zbere petičných podpisov a na budúci týždeň začne rokovania s jednotlivými politickými stranami, ktoré o to prejavia záujem.

Súvisiace články

Aktuálne správy