Ruská ekonomika kvôli sankciám v druhom štvrťroku klesla o štyri percentá

, ČTK Foto: SITA/AP

Ruská ekonomika v druhom štvrťroku podľa predbežných údajov klesla v medziročnom porovnaní o štyri percentá. Vyplýva to zo správy, ktorú dnes zverejnil ruský štatistický úrad. Štatistický úrad neposkytol žiadne ďalšie podrobnosti. Podľa analytikov bol pokles spôsobený slabým spotrebiteľským dopytom a následkami sankcií.

 

Pokles hrubého domáceho produktu v druhom štvrťroku nebol taký vysoký, ako sa očakávalo. Analytici oslovení agentúrou Reuters v priemere predpovedali prepad o sedem percent. V prvom štvrťroku sa HDP zvýšil o 3,5 percenta.

Ruská ekonomika sa začala prepadať do recesie po tom, ako Moskva koncom februára vyslala svoje ozbrojené sily na Ukrajinu. To vyvolalo rozsiahle sankcie Západu, ktoré sa dotkli energetického a finančného sektora, vrátane zmrazenia ruských rezerv v zahraničí, a spôsobilo odchod desiatok západných spoločností z ruského trhu. Druhý štvrťrok bol prvým celým štvrťrokom, kedy sa do vývoja ekonomiky premietala invázia.

Analytici centrálnej banky očakávali, že HDP v druhom štvrťroku klesne o 4,3 percenta av treťom predpovedajú prepad o sedem percent. Centrálna banka predpokladá, že ekonomika začne oživovať v druhej polovici roku 2023.

Vzhľadom na nestabilné politické prostredie sa ale oficiálne prognózy hĺbky ruskej recesie líšia. Ministerstvo hospodárstva v apríli uviedlo, že HDP by mohol tento rok klesnúť o viac ako 12 percent po minuloročnom raste o 4,7 percenta. Tohtoročný pokles by znamenal najhorší výkon od polovice 90. rokov. Odvtedy sa ale prognózy zmiernili.

Centrálna banka v apríli očakávala pokles o osem až desať percent. Minulý mesiac však svoju predpoveď revidovala a čaká zníženie HDP o štyri až šesť percent.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy