Dodávky do Česka cez ropovod Družba sa zrejme obnovia v sobotu

Dodávky ropy z Ruska cez južnú vetvu ropovodu Družba by sa mali obnoviť aj do Česka. Nemenovaná európska banka totiž súhlasila so spracovaním platby za tranzitné poplatky cez Ukrajinu, čo potvrdil aj Slovnaft a ďalší zdroj oboznámený so záležitosťou. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.
Ak realizáciu platby potvrdia všetky strany, znamenalo by to, že sa môžu obnoviť dodávky ruskej ropy do Česka po približne jeden týždeň trvajúcom výpadku. Takisto by sa tým stanovili podmienky pre budúce platby za tranzit.
Ruský prevádzkovateľ ropovodov Transnefť v utorok (9. 8.) uviedol, že od 4. augusta je zastavený tranzit cez južnú vetvu ropovodu Družba na Slovensko, do Maďarska a Česka. Príčinou bolo, že Rusko pre západné sankcie údajne nedokázalo zaplatiť za tranzit cez Ukrajinu.
Dodávky na Slovensko a do Maďarska cez Družbu boli obnovené ešte v stredu (10. 8.) po tom, ako tranzitné poplatky ukrajinskému prevádzkovateľovi ropovodov Ukrtransnafta uhradil maďarský MOL a jeho slovenská dcéra Slovnaft. Dodávky do Česka však zatiaľ obnovené neboli.
„Podľa našich informácií tá banka si to rozmyslela a platbu za tranzitné poplatky medzi tranzitnými firmami, ktorú pôvodne blokovala, nakoniec akceptovala,“ uviedol hovorca Slovnaftu Anton Molnár. To podľa neho potvrdzuje, že tento spôsob platieb za tranzitné poplatky je „funkčný a môže byť dlhodobým riešením“.
Iný zdroj oboznámený so záležitosťou uviedol, že platbu odblokovala holandská banka ING a že dodávky ropy do Česka sa obnovia v sobotu (13. 8.).
Česká firma Mero, ktorá prevádzkuje českú časť ropovodu Družba, uviedla, že nemá informácie o statuse platby. Jej šéf Jaroslav Pantůček vo štvrtok (11. 8.) povedal, že očakáva obnovenie dodávok do Česka v piatok alebo v sobotu.

Súvisiace články

Aktuálne správy