Európsky realitný trh nabral po pandémii nový dych: Najdrahšie nové byty má Paríž, najväčší medziročný nárast cien zaznamenali Košice

, TASR Foto: getty images

Česko je v rámci Európy krajinou s najmenej dostupným vlastným bývaním. Druhé najmenej dostupné bývanie je podľa výsledkov štúdie Property Index na Slovensku. Na zaobstaranie bytu tu ľudia potrebujú 12,8 priemerných hrubých ročných platov.

Za kúpu bytu s rozlohou 70 štvorcových metrov Česi zaplatia 13,3 priemerných hrubých ročných platov. Vyplýva to zo štúdie Property Index, ktorú v stredu TASR poskytla vedúca komunikačného oddelenia firmy Deloitte Alžběta Honsová.

"V porovnaní vybranýcheurópskych metropol je na tom horšie než Praha, kde získanie vlastného bývania vychádza na 15,3 priemerných hrubých ročných platov, len Amsterdam," uviedol Miroslav Linhart, vedúci partner vo finančnom poradenstve Deloitte. Najmenej platov dajú na vlastné bývanie Nóri, konkrétne 6,8.

Priemerná transakčná cena nových bytov vzrástla v 18 z 21 analyzovaných krajín. Najvyšší nárast zaznamenali v Maďarsku, kde sa ceny zvýšili o 24 %. Ceny, naopak, klesli v Španielsku, Slovinsku a Lotyšsku.

Najdrahším mestom z hľadiska cien nových bytov je podľa štúdie Paríž. Najväčší medziročný nárast cien zaznamenali Košice, a to o 38,2 %. V Prahe ceny bytov vzrástli približne o 20 %.
Európsky realitný trh nabral po pandémii nový dych, tvrdí Jakub Leško z tímu Real Estate Deloitte. Ceny nehnuteľností podľa neho vo väčšine krajín rástli. "Kľúčovou vlastnosťou českého realitného trhu bola slabá ponuka nehnuteľností," vysvetlil Leško.

Súvisiace články

Aktuálne správy