Elon Musk predal kvôli sporu s Twitterom akcie Tesly za 6,9 miliardy USD

, ČTK Foto: SITA/AP

Musk dnes uviedol, že akcie predal pre prípad, že by prehral súdny spor so spoločnosťou Twitter a nakoniec ju musel prevziať. Chcel sa tak vyhnúť situácii, že keby potom rýchlo potreboval peniaze na prevzatie, mohol by byť nútený akcie Tesly predať aj za nevýhodnú cenu.

Šéf americkej automobilky Tesla Elon Musk predal v minulých dňoch akcie firmy v hodnote asi 6,9 miliardy dolárov.. Ukazujú to záznamy pre americkú Komisiu pre cenné papiere (SEC).

"Áno. V (dúfajme nepravdepodobnom) prípade, že si Twitter presadí uzavretie obchodu a niektorí kapitáloví partneri sa stiahnu, je dôležité vyhnúť sa nútenému predaju akcií," napísal Musk na rovnomennej sociálnej sieti. Odpovedal tak na otázku iného diskutujúceho, ktorý sa ho spýtal, či je s predajom akcií hotový. Uviedol tiež, že ak sa akvizícia Twitteru neuskutoční, akcie Tesly opäť nakúpi.

"Ľudia si tento pokerový ťah vysvetlia tak, že šanca na dohodu s Twitterom je teraz pravdepodobnejšia," napísal na twitteri analytik Dan Ives zo spoločnosti Wedbush Securities.

Musk v apríli za technologickú firmu Twitter ponúkol 44 miliardy dolárov, v júli však od dohody ustúpil. Obe strany tak teraz čaká právna bitka, ktorá Muska môže prísť na miliardy dolárov. Twitter chce, aby Musk akvizíciu dokončil. Šéf Tesly ale tvrdí, že Twitter jeho samotného aj ďalších investorov úmyselne oklamal, pokiaľ ide o počet falošných alebo spamových účtov na platformách, čo je zásadné pre obchodné výsledky. Súd začína 17. októbra.

Musk tento rok v apríli povedal, že neplánuje ďalší predaj akcií zo svojho podielu v Tesle. Predtým predal akcie firmy v hodnote 8,6 miliardy dolárov. Musk je teraz najbohatším človekom sveta, podľa rebríčka dolárových miliardárov agentúry Bloomberg jeho majetok v utorok dosahoval hodnotu okolo 250 miliárd USD.

Právni experti tvrdia, že pokiaľ Musk spor s Twitterom prehrá a bude nútený firmu kúpiť alebo zaplatiť vysokú pokutu, je možné, že bude musieť predať ďalšie akcie Tesly. Z výkazov pre burzovú komisiu SEC vyplýva, že Musk medzi 5. a 9. augustom predal zhruba 7,92 milióna akcií automobilky, teraz ich má 155,04 milióna. Za necelý rok Musk predal akcie Tesly približne za 32 miliárd USD, uviedla agentúra Reuters.

Od 20. júla, keď výrobca elektromobilov Tesla vykázal lepšie výsledky hospodárenia, než sa očakávalo, si akcie firmy pripísali takmer 15 percent. Prispel k tomu aj návrh zákona o klíme predložený administratívou prezidenta Joea Bidena, ktorý by v prípade schválenia zrušil obmedzenie daňových úľav pre elektromobily.

Súvisiace články

Aktuálne správy