Cena piva v Spojenom kráľovstve ďaleko prevyšuje infláciu

, CNBC Foto:getty images

Podľa údajov poradenskej firmy CGA sa priemerná cena za pintu zvýšili z 2,30 GBP v roku 2008 na 3,95 GBP v roku 2022, hoci ceny sa v jednotlivých lokalitách výrazne líšia. Keďže inflácia v Spojenom kráľovstve dosiahla v júni 40-ročné maximum 9,4 % a očakáva sa, že bude naďalej rásť, čím sa znásobí historická kríza životných nákladov v krajine, mnohé krčmy a pohostinstvá sa obávajú, že spotrebitelia zostanú čoraz častejšie doma.

Priemerná cena približne pollitra piva v Spojenom kráľovstve od roku 2008 vzrástla o 70 % – výrazne nad infláciu. V Londýne sú miesta, kde pýtajú až s 8 £ (9,70 USD) za 568 ml jantárového nektáru, čo je najvyššia cena podľa CGA, aká kedy bola zaznamenaná, zatiaľ čo najnižšia cena na celoštátnej úrovni bola priemerne 1,79 libry v krčme v Lancashire na severozápade Anglicka.. Priemerné ceny vzrástli medzi rokmi 2021 a 2022 o 15 pencí, takmer o 4 %, čo je jeden z najväčších medziročných nárastov od roku 2008.

Inflácia v Spojenom kráľovstve dosiahla v júni 40-ročné maximum 9,4 % a očakáva sa, že v októbri vzrastie nad 13 %, čo znásobí historickú krízu životných nákladov v krajine a prinúti Bank of England zaviesť najväčšie zvýšenie úrokových sadzieb od roku 1995. štvrtok .

Paul Bolton, riaditeľ pre nápoje GB v CGA, povedal pre CNBC, že kombinácia problémov v dodávateľskom reťazci, nedostatok personálu, prudko stúpajúce náklady na energiu, pretrvávajúce dlhy z obdobia pandémie a vo všeobecnosti vysoká inflácia zvyšujú tlaky dodávateľov na náklady, ktoré potom musia prejsť na spotrebiteľa.

Francois Sonneville, hlavný analytik nápojov v Rabobank, povedal CNBC, že ceny sa zvyšujú v celom hodnotovom reťazci, počnúc jačmeňom. „Cena jačmeňa vzrástla a od roku 2021 sa zdvojnásobila. Má to dva dôvody: jedným je, že úroda v Severnej Amerike bola naozaj slabá, spôsobená zlým podnebím, takže na začiatok nebolo veľa zásob – a potom “Samozrejme, mali sme konflikt v oblasti Čierneho mora.”

Historicky, keď sa ceny obilia zvýšili, farmári to kompenzovali tým, že v nasledujúcom roku zasadili viac, ale širšia poľnohospodárska inflácia tiež tlačí na farmy a prekonala dokonca aj 40-ročné maximum celkovej inflácie 9,4 % v Spojenom kráľovstve.

„Tam, kde sa naša normálna inflácia pohybuje na úrovni 8, 9 %, (poľnohospodárska) inflácia pre naše podniky je niekde nad 22, 23 %,“ vysvetlil Richard Hirst, majiteľ farmy Hirst v Suffolku. „Je to očividne odraz cien ropy, pohonných hmôt – naša traktorová nafta zdražela viac ako trojnásobne, čo je oveľa viac, relatívne, ako vzrástlo normálne palivo. Náklady na hnojivá sa v budúcom roku strojnásobia – teraz nakupujeme hnojivo trojnásobne oproti minulému roku. Naše chemické vstupy stúpajú a len náklady na prevádzku strojov, či už ide o náhradné diely alebo vlastne len náklady na samotný nákup strojov. To všetko sa zvýšilo oveľa viac ako 9 alebo 10 % bežnej inflácie."

Jačmeň však nie je hlavným nákladom, ktorý vzniká počas procesu varenia piva – v skutočnosti sa podieľa len približne 5 % na cene piva. Najväčšie náklady, uviedli analytici a obchodní lídri pre CNBC, pochádzajú z práce, obalov a energie. „Keď sa pozriete na samotný proces varenia, spotrebuje veľa energie – a ako všetci vieme, cena energie vzrástla, keď zastavíme na pumpe – ale najdôležitejší je pravdepodobne obal,“ povedal Sonneville.

„Obaly tvoria asi 25 až 30 % nákladov na pivo a sklenené obaly, sklenené fľaše, spotrebujú asi 25 % nákladov na energiu, takže ceny plynu sú v súčasnosti 10-krát vyššie ako pred dvoma rokmi. má obrovský vplyv na náklady pivovaru.“

Andy Wood, generálny riaditeľ pivovarníckeho a pohostinského podniku Adnams so sídlom v Suffolku, to potvrdzuje. „Varenie piva alebo destilácia liehovín si vyžaduje množstvo vriacej vody, takže na dosiahnutie tohto stavu je potrebné veľa energie, hoci sme v priebehu rokov zaviedli množstvo inovácií, aby sme obmedzili vplyv tohto stavu,“ vysvetlil.

Wood povedal, že po brexite a pandémii sprísnenie trhu práce v Spojenom kráľovstve tiež vyvíja tlak na zvyšovanie miezd, čo pravdepodobne ešte zhorší eskalujúca kríza životných nákladov v krajine.

„Najväčšie náklady, ktoré máme, sú naše mzdy, pretože pohostinská časť tohto biznisu je biznis riadený ľuďmi,“ dodal.

Navyše je nepravdepodobné, že by sa geopolitické protivetry, ktorým čelia podniky v rámci celého dodávateľského reťazca, tak skoro zmiernili.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy