JDS vyzýva ministerstvo práce a Sociálnu poisťovňu, aby vyčíslili pomoc seniorom

Jednota dôchodcov na Slovensku (JDS) vyzýva vedenie Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) a Sociálnu poisťovňu (SP), aby pre poslancov Národnej rady SR (NR SR) v čo najkratšom možnom čase vyčíslili dosahy opatrení požadovaných JDS na štátny rozpočet. Jednota dôchodcov presadzuje v čo najkratšom termíne rozmrazenie minimálnych dôchodkov, mimoriadne zvýšenie dôchodkov o 8 % a vyplatenie takzvaného 14. dôchodku pred Vianocami. Informovala o tom podpredsedníčka JDS Valéria Pokorná.
Vyčíslenie dopadov je podľa združenia dôležité, aby sa v prípade predloženia návrhov opatrení od politických strán alebo cez petíciu JDS vedeli poslanci NR SR kvalifikovane rozhodovať. Jednota dôchodcov zároveň začína rokovania s politickými stranami a pokračuje vo svojej petícii. Svoje požiadavky chce dostať na septembrovú schôdzu národnej rady a žiada parlamentné politické strany, aby ich predložili v mene seniorov.
„Ministerstvo financií opakovane prezentuje, že domácnosti na daniach z dôvodu zdražovania zaplatia za celý tento rok navyše skoro dva a pol miliardy eur. Domácnosti seniorov sa na tejto spotrebe podieľajú minimálne 16,7 %. Cez vyššie ceny najmä potravín takto prispeli a prispejú seniori v tomto roku viac ako 400 miliónmi eur do štátneho rozpočtu,“ predpokladá Pokorná.
„Na začiatku roka bolo pod hranicou chudoby 330.000 seniorov, zdražovanie poslalo ďalšie desaťtisíce pod hranicu chudoby. V parite kúpnej sily sú slovenskí seniori na tom najhoršie zo všetkých krajín Európskej únie (EÚ),“ uzatvorila podpredsedníčka JDS.

Súvisiace články

Aktuálne správy